Ogenmeloen kopen
Een rijpe ogenmeloen herken je zo:
- Ruikt lekker zoet.
- De onderkant geeft licht mee wanneer je hem indrukt.
Koop een meloen die niet beschadigd is of zachte plekken heeft.
Portiegrootte
Zonder schil en pitten
Schijf: 120 gram
Per stuk s/m/l: 300/450/600 gram
Met schil en pitten
Schijf: 200 gram
Per stuk s/m/l: 500/750/1000 gram
Teelt
Ogenmeloen heet niet zo, omdat het iets met het oog te maken heeft. Deze meloen is genoemd naar Ogen, de kibboets in Israël waar deze meloen voor het eerst werd geteeld.
De ogenmeloen is een kruising tussen een cantaloupe- en een netmeloen. Een succesvolle kruising, want de ogenmeloen is sappig en heel aromatisch.
Een ogenmeloen kan donkergroen tot geel zijn, met strepen in de lengte. Het vruchtvlees is wit. Net zoals in andere meloenen, bevatten ogenmeloenen in het hart veel pitten.
De ogenmeloen groeit aan een snelgroeiende eenjarige klimplant, die houdt van zon. Vaak worden de ogenmeloenen in kassen geteeld. Voor de bestuiving van de bloemen zijn bijen of hommels nodig.
De ogenmeloen is het hele jaar door verkrijgbaar, met een piek in de zomer. De meloen wordt vrijwel altijd geïmporteerd.
Tip
Met meloen is het wel heel makkelijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit te halen! Als voorgerecht, tussendoortje en toetje…meloen kan altijd.
Ogenmeloen meloen smaak
De ogenmeloen is sappig, zoet en heel aromatisch.
Je kunt de meloen in parten snijden en er ‘puur’ van genieten of je gebruikt de meloen zo:
- In stukjes door een fruitsalade.
- Gepureerd en gekoeld als ‘soep’.
- Met (rauwe) ham als voorgerecht.
- Gepureerd door smoothie of sap.
Consumptiecijfers
Meloen staat op plek 10 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten.