Netmeloenen kopen
Een meloen wordt tijdig geplukt. Op deze manier heeft de meloen, na transport, de optimale rijpheid en het optimale suikergehalte.
Een rijpe netmeloen herken je zo:
- Voelt zwaar aan.
- Hebben een aangename geur.
- De steelkant is wat zacht wanneer je ‘m licht indrukt.
Leuk weetje: hoe dichter de structuur op de schil, des te zoeter is de smaak!
Portiegrootte
Zonder schil en pitten
Schijf: 120 gram
Per stuk s/m/l: 300/450/600 gram
Met schil en pitten
Schijf: 200 gram
Per stuk s/m/l: 500/750/1000 gram
Teelt
De meeste meloenen die we in Nederland eten, komen uit tropische en subtropische landen, zoals Israël. Maar ook in Nederlandse kassen groeien ze onder gecontroleerde omstandigheden.
De meloen is familie van de komkommer en pompoen. Het is dus eigenlijk een vruchtgroente.
De schil van de ronde gele tot groene galiameloen (een netmeloen) lijkt een beetje op kurk door de lichte ribbels.
De galiameloen heeft naar verhouding veel vruchtvlees. De kleur van het vruchtvlees is smaragdgroen en de smaak is zoet.
Tip
Een schijf meloen weegt zo’n 120 gram. Met 2 schijven zit je dus zo aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Netmeloenen smaak
Netmeloenen zijn zoet en sappig. Leuk weetje: hoe dichter de structuur op de schil, des te zoeter is de smaak!
Je kunt de meloen in parten snijden en er ‘puur’ van genieten of je gebruikt de meloen zo:
- In een fruitsalade of bowl.
- Als voorgerecht omwikkeld met plakjes (rauwe) ham.
- In een salade met bijvoorbeeld sla, druiven en gegrilde kip.
- In een smoothie.
- Gepureerd tot koude soep (dessert).
- In magere/halfvolle yoghurt of kwark.
- Als toetje met sorbetijs of er zelf meloenijs van maken.
Consumptiecijfers
Meloen staat op plek 10 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten.