Mango kopen en bewaren
In Nederland kun je het hele jaar door mango’s kopen. Een rijpe mango ruikt lekker zoet en geeft bij lichte vingerdruk een beetje mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht, maar kijk wel of er geen zwarte vlekken op zitten. Je kunt mango na aankoop het beste op de fruitschaal bewaren.
Portiegrootte
1 halve = 140 gram
1 heel = 280 gram
Teelt en seizoen
De mangoboom is de grootste fruitboom ter wereld, deze kan wel 30 tot 40 meter hoog worden! Nee dat is geen typfout, mangobomen kunnen echt zo hoog als een reuzenrad worden. Jonge mangobomen zijn na 4 tot 6 jaar klaar voor de oogst. Mangotelers kijken naar o.a. de kleur van de mangopulp om vast te stellen of de mango's geoogst kunnen worden. Telers van de welbekende eetrijpe mango’s oogsten de mango's gemiddeld twee weken later dan normaal.
Nog steeds is India de grootste producent van mango’s, maar vrijwel de gehele oogst wordt in het land zelf geconsumeerd. Gelukkig worden mango’s verbouwd in bijna alle (sub)tropische landen, zodat er ook nog wat van dit heerlijk fruit voor ons overblijft. De groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremoniën en godsdiensten. Men beweert dat Boeddha al slapend onder de mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.
Tip
Een halve mango weegt 140 gram. Met recht een stevige bijdrage aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram
Mango smaak
Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De (oneetbare) steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.