Mangistan kopen en bewaren
Als je de kans krijgt om een mangistan te kopen, let dan op het volgende. De mangistan moet glad zijn zonder deuken en zwaar aanvoelen. Zorg dat je mangistans koopt als ze rijp zijn, want ze rijpen niet na.
De mangistan is na aankoop slechts beperkt houdbaar, zo’n 1-2 dagen op de fruitschaal. Je kunt de mangistan iets langer bewaren op een koele plaats (ca. 12°C).
Teelt en seizoen
Een mangistanboom kan wel 25 meter hoog worden. Pas na 10 tot 15 jaar draagt de boom twee tot drie keer per jaar vrucht.
Rond de steel van de Mangistan zitten meestal 4 dikke blaadjes. Aan de onderzijde zitten nog 4 of 8 meegegroeide stempeldelen. Binnenin is de vrucht verdeeld in 4 of 8 parten (dat kun je zien aan de hoeveelheid meegegroeide stempeldelen). Elk partje bevat 1 of 2 pitten.
De mangistanboom komt van oorsprong uit Maleisië, maar wordt nu gekweekt in Zuidoost Azië en delen van tropisch Amerika en Afrika. In Indonesië brengen vruchten met 4 stempeldelen geluk, net zoals bij ons het klavertje vier.