Lotuswortel kopen
Lotuswortel is eetbaar wanneer de wortel stevig aanvoelt en nog redelijk licht van kleur is.
Teelt en seizoen
De lotuswortel is de wortel van de Heilige lotus. De Heilige lotus is een bijzondere waterplant. Deze waterplant komt oorspronkelijk uit Indonesië en India.
De wortel bestaat uit langwerpige, oranjerood tot gele knollen met spikkeltjes. De lotuswortels zijn elk zo’n 15 cm lang. De lotuswortels zijn aan elkaar verbonden als een grote, stugge ketting.
Als je de lotuswortel doorsnijdt zie je een prachtig patroon van luchtkamers.
De wortel is het beste in de herfst te verkrijgen. Buiten het seizoen is het ook voorgesneden te verkrijgen in bakjes water in het koelvak van de toko of in blik.
Tip
De lotuswortel kun je ook rauw in een salade verwerken: voor een heerlijke crunch en het is heel decoratief.
Lotuswortel smaak
De lotuswortel is mild zoet en heeft een lekkere crunch. De mogelijkheden met de lotuswortel zijn eindeloos!
Je kunt de plakjes lotuswortel een paar minuten in water met een scheutje azijn koken. Daarna spoel je de plakjes koud af om het kookproces te stoppen. Op deze manier kun je de lotuswortel verwerken in salades.
Je kunt de plakjes lotuswortel ook stoven of in een enkele laag bakken in een koekenpan, door een beslagje halen en frituren of er chips van maken.
We brengen je graag op nog wat ideeën:
- In Aziatische wokgerechten.
- In soep of stoofschotel.
- In de Chinese mooncake.
- Als bijgerecht met knoflook, chili en sojasaus.