Linzen kopen en bewaren
Koop verpakkingen die heel zijn en let op de uiterste houdbaarheidsdatum. Je kunt gedroogde linzen na aankoop het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.
Zelf linzen kweken
In Nederland worden linzen vooral onder glas geteeld omdat de plant veel warmte nodig heeft. Heb je een serre, dan kun je het ook daar proberen. Wil je het proberen? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel wegen linzen?
Gekookt
Opscheplepel: 70 gram
Eetlepel: 35 gram
Gedroogd
Kopje: 105 gram
Teelt en seizoen linzen
Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken.
Tip
Linzen kun je gebruiken als vleesvervanger. En het is lekker voedzaam in salades. Zo wordt het wel heel makkelijk om voldoende groente te eten!
Linzen smaak
Bruine linzen hebben een rijke, aardse smaak. Groene linzen hebben een iets peperachtige, robuuste smaak. Rode linzen hebben de meest zoete en nootachtige smaak tegenover de andere linzen.
Linzen kun je zo gebruiken:
- Gekookt met varkensvlees of wild.
- Gekookt en afgekoeld in een salade met verse kruiden, gegrilde paprika en ansjovis of verse geitenkaas.
- Met verse spinazie en een yoghurtdressing.
- Als stevige maaltijdsoep.
- Met Indiase kruiden (garam massala, koriander, kurkema) voor het traditionele gerecht dahl.