Kweepeer kopen en bewaren
Let erop dat de peren er stevig en onbeschadigd uitzien.
Onrijpe peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je het beste in de koelkast bewaren.
Portiegrootte
Per stuk s/m/l (met schil): 225/160/125 gram
Per stuk s/m/l (zonder schil): 180/130/90 gram
Teelt en seizoen
Peren zijn nauw verwant aan appels. De perenboom bloeit in mei en juni. De boom draagt in het najaar vrucht. Die vruchten zijn geel, wat hobbelig. Ze lijken, niet verwonderlijk, wat op appels.
Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.
In Zuid-Europa is kweepeer nog een algemeen bekende vrucht. In Nederland komt de vrucht weer in de belangstelling.
Oorspronkelijk komt de kweepeer uit de landen rond de Kaspische Zee. Nu worden ze vooral in Zuid-Europa en Japan geteeld, maar ook in Nederland is de kweepeer in opkomst.
De kweepeer is van oktober tot februari verkrijgbaar.
Tip
Maak in de keuken iets lekkers van kweepeer! Een schaaltje compote telt flink mee voor je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.
Kweeperen ruiken heerlijk friszuur en worden daarom wel als natuurlijke luchtverfrisser gebruikt.
Kweepeer smaak
Rauw is een kweepeer veel te hard en te zuur om te eten, maar verwerkt tot bijvoorbeeld compote is het niet te versmaden!
De kweepeer kun je zo gebruiken:
- Gekookt tot compote of moes.
- In jam.
- In vruchtenbrood.
- Uit de oven, gevuld met noten en rozijnen.
- Als gelei en daarna in blokjes gesneden, als Turks fruit.
- Met verse geitenkaas als dessert.
Consumptiecijfers
Peer (algemeen) staat op plek 3 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.