Kromme komkommer kopen
Komkommer moeten een gave schil hebben die glanst. Daarnaast moet de komkommer stevig aanvoelen.
Filmpje: Wat gebeurt er met kromme komkommers?
Portiegrootte
Rauw
Per stuk (met schil, niet schoongemaakt) s/m/l: 320/420/550 gram
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 288/378/495 gram
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje (met schil): 115 gram
Per cm: 10 gram
Gekookt
Groentelepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Teelt
Komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van meloen en courgette.
De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.
De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen.
Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen, waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen.
Filmpje: Wat gebeurt er met kromme komkommers?
Filmpje: Hoe worden komkommers gekweekt?
Tip
Eet een komkommersalade bij de warme maaltijd of neem een stuk komkommer als gezond en fris tussendoortje. Dan kom je nog makkelijker aan je 250 gram groenten!
Kromme komkommer smaak
Komkommer heeft een frisse en neutrale smaak. Deze groente is dan ook erg geliefd bij kinderen.
Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar je kunt er meer mee: stoven en bakken bijvoorbeeld.
Je kunt de kromme komkommer zo gebruiken:
- In salade, samen met tomaat, ui, olijfjes en paprika.
- Roerbakken met kerrie.
- Geraspt in een dipsaus, met knoflook en magere kwark.
- Plakjes op volkorenbrood met pindakaas of 30+ kaas.
- Plakjes op volkorenbrood met ham, ei en tomaat.
- In komkommersoep met bv. wat kookroom (light).
- Bolletjes komkommer als garnering van soepen en andere gerechten.
- Stoven, smoren of roerbakken als bijgerecht met bijvoorbeeld wat verse kruiden.
Consumptiecijfers
Komkommer staat op plek 7 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.