Kriekpruim kopen en bewaren
Kies steeds stevige exemplaren met een gave schil. De vruchten mogen bij lichte vingerdruk iets meegeven.
Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Ze rijpen na op de fruitschaal. Rijpe pruimen kun je het beste in de koelkast bewaren.
Portiegrootte
Dessertschaaltje: 100 gram
Teelt en seizoen
De kriekpruim of kroosjespruim is een kleine pruim van een heel oud ras. Waarschijnlijk werd deze pruim al in de oudheid gecultiveerd.
De pruim komt ook nog steeds in het wild voor, ook in Nederland.
De vruchten zijn in vergelijking met gewone pruimen heel klein. Ze zijn ongeveer 2-2,5 cm groot.
De kriekpruim is geel van kleur en heeft een grote pruimenpit.
Het vruchtvlees is sappig en zoet.
Tip
Een schaaltje met 100 gram kriekpruim telt mee als de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.
Kriekpruim smaak
De kriekpruimen hebben een heerlijke zoete smaak. De kleien kriekpruimen kun je zo uit de hand eten, je kunt de pruim ook zo gebruiken:
- In magere/halfvolle yoghurt of kwark.
- In jam of compote.
- Inmaken op sap.
- In een fruitsalade.
- Meegebakken op cake of zandtaartbodem voor pruimengebak.