Koolrabi kopen en bewaren
Bij aankoop zitten er vaak nog vrij lange stelen met soms bladeren aan de knol. De bladeren moeten er fris uitzien. De knol zelf moet stevig aanvoelen. De kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder vezelig dan de grote.
Je kunt koolrabi na aankoop het beste in de koelkast bewaren.
Zelf koolrabi kweken
Koolrabi kun je op elke grond telen, mits deze goed doorlatend is. Wil je meer weten over hoe je je eigen koolrabi kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een koolrabi?
Rauw
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 33 gram
Gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Teelt en seizoen koolrabi
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant.
Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet.
Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide variëteiten wit-geel van kleur.
Koolrabi komt onder andere uit Nederland.
Tip
Geniet van de zachte smaak van deze echte lentegroente. Reken ruim 300 gram koolrabi per persoon om 250 gram op je bord te krijgen.
Koolrabi smaak
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Rauwe koolrabi smaakt selderij-achtig. Gekookt lijkt de smaak op die van bloemkool, maar net wat pittiger.
De kleine, jonge knollen zijn zachter, sappiger en minder vezelig dan de grote.
Je kunt koolrabi zo gebruiken:
- Reepjes in salade met appel en hazelnoten.
- Koken met blokjes winterwortel.
- In zijn geheel koken, uithollen, vullen met ham en champignons en 20 minuten in de oven.
- In salade met peer en rozijnen.
- Reepjes met een dipsausje als hapje.
- In soepen.
- Vullen met zilvervliesrijst of mager rundergehakt.