Knolselderij kopen en bewaren
Let erop dat de knol stevig en droog is. Als er blad aan zit, dan moet dit frisgroen zijn. Je kunt knolselderij na aankoop het beste op een koele, droge plek bewaren.
Zelf knolselderij kweken
Belangrijk bij het kweken van knolselderij is dat de grond waar je de knolselderij gaat planten zoveel mogelijk in de volle zon staat. Wil je meer weten over hoe je je eigen knolselderij kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt knolselderij?
Rauw
Per stuk (vuil): 270 gram
Per stuk (schoon): 189 gram
Opscheplepel: 35 gram
Eetlepel: 25 gram
Schaaltje: 65 gram
Gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 30 gram
Teelt en seizoen
Knolselderij van eigen bodem is het hele jaar door verkrijgbaar!
Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de blad- en bleekselderij.De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter.
Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht.
Filmpje: Zo wordt knolselderij gekweekt.
Tip
Knolselderij is lekker stevige winterkost. Zo’n grote knol telt flink mee voor je portie groenten, zeker als je het ook nog combineert met andere groenten zoals wortel of ui. Reken 350 gram knolselderij per persoon voor 250 gram op je bord.
Knolselderij smaak
Knolselderij heeft een milde, kruidige en lichtzoete smaak.
Van knolselderij maak je je eigen sellerysalade! Heerlijk als broodbeleg met reepjes knolselderij, ongezouten walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise.
Maar je kunt knolselderij ook zo gebruiken:
- Gestoofd met blokjes winterwortel.
- Gekookt serveren met een beetje mosterd of tomatensaus.
- Gekookt bestrooien met 30+ kaas en gratineren in de oven.
- Blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep.
- Gepureerd met aardappels, lekker bij wild.
- Gegrild uit de oven