Knolraap kopen
Knolrapen kun je alleen in het voorjaar kopen. Ze zijn vroeg gezaaid en heten dan MEIraap.
Verse knolraap voelt stevig aan en heeft sappig groen loof. Laat knolrapen met vlekken of bruin loof liggen, die zijn oud en niet vers. Dan zijn ze niet meer lekker en worden ze bitter van smaak.
Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als HERFSTraap. Ze worden soms verkocht met het loof er nog aan, maar niet altijd. Dit loof kun je overigens gewoon eten.
Portiegrootte
1 stuk = 150 gram
Teelt en seizoen
In Nederland vind je knolraap met name uit de biologische landbouw, maar in België en Frankrijk worden ze ook volop regulier geteeld. De plant wordt alleen in het voorjaar geteeld, omdat hij niet winterhard is.
Ze zijn dus alleen in het voorjaar en de lente te koop. Ze zijn vroeg gezaaid en heten dan MEIraap. Zaait de kweker ze in het najaar, dan zijn ze in het najaar te koop als HERFSTraap.
Tip
Reken op ongeveer 1,5 knolraap per persoon om zo je portie groenten binnen te krijgen.
Knolraap smaak
Knolraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels.
Knolrapen combineren heel goed met andere lentegroenten, zoals peultjes, courgette of doperwtjes of bij zomergroenten als paprika en aubergines. Ook combineren ze heel goed met wintergroenten, zoals prei.