Kersen kopen en bewaren
Kersen zijn kwetsbaarder dan andere zogenaamde steenvruchten, zoals pruimen. Koop glanzende en stevige vruchten met een mooie kleur en zonder beschadigingen. Je kunt kersen na aankoop het beste op een koele plek (12-15°C) bewaren.
Zelf kersen telen
De bloesem aan de kersenboom in het voorjaar geeft een prachtig plaatje. Plant een kersenboompje bij voorkeur in een lichte kleigrond. Wil je meer weten over hoe je je eigen kersen kunt telen? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel wegen kersen?
Stuks: 3 gram
Handje: 20 gram
Schaaltje: 200 gram
Teelt en seizoen
Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten. Ze zijn familie van de roosachtigen.
Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna paarsrood. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel.
Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een belangrijk aanvoerland.
Nederlandse kersen van hoogkwalitatieve rassen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten onder vogelwerende netten. In de lente en zomer zijn zij kersvers verkrijgbaar. Nederlandse kersen zijn van juni t/m augustus in het seizoen.
Tip
Kersen zijn niet alleen leuk als oorbellen. Het is een traktatie die flink meetelt voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram! Reken per persoon op 125 gram kersen voor 1 portie fruit. Geniet ervan, want deze traktatie is er maar kort.
Kersen smaak
Er zijn verschillende soorten kersen. Niet alleen de kleur, maar ook de smaak kan variëren. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’.
De zoete kers wordt voornamelijk zo uit de hand gegeten.
Zure kersen worden voor verwerking gebruikt bijvoorbeeld in dranken, zoals bier. In Amerika gebruiken ze vooral zure kersen, vooral voor cherry pies (kersentaart), cobblers (compote met deegdeksel), jam en muffins.
Kersen zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook gebruiken:
- Ontpit in stoofschotels.
- Als warme saus bij kip of wild.
- In een vruchtensalade.
- Gebakken met ananas en peer, met sorbetijs erbij.
- In jam.
- Drogen in de oven.
- Zure kersen voor in pastei.