Kastanjechampignons kopen
Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Koop droge champignons, zonder bruine plekjes.
Portiegrootte
Kastanjechampignons blik/glas, gekookt of gebakken
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Per stuk: 25 gram
Kastanjechampignons rauw
Per stuk m/l: 12/24 gram
Handje: 30 gram
Bakje: 250 gram
Teelt en seizoen
Paddenstoelen om op te eten
Champignons zijn eetbare paddenstoelen en zijn de vruchten van een schimmel. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon groeit in het donker, hierdoor behoudt hij zijn witte kleur.
Nederland als champignonproducent
Nederland telt zo'n 140 champignontelers en is daarmee de grootste champignonproducent van Europa. De productie in ons land is momenteel goed voor 300 miljoen kilo champignons per jaar. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.
Champignons groeien op compost
De voedingsbodem voor champignons is compost. In de compost wordt de champignonschimmel geënt. Hier bovenop komt een laag van circa 5 centimeter dekaarde. Zo groeit een champignon iedere dag zijn eigen grootte!
Oogsten van champignons
Zijn champignons bestemd voor de vershandel? Dan worden zij met de hand geoogst. Het plukken gebeurt voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Worden de champignons verwerkt in producten? Dan worden ze machinaal geoogst. Volledig machinaal plukken kan wel 6.000 kilo per uur opleveren.
Het hele jaar door verkrijgbaar
De champignon heeft voor haar groei geen daglicht nodig. En de Nederlandse paddenstoelkweker schept de ideale groeiomstandigheden. Hierdoor is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik.
Kastanjechampignon
Na de witte champignon is de kastanjechampignon de meest geteelde champignon van Nederland. De Kastanjechampignons groeien bij een lagere temperatuur dan de witte champignons. Tevens groeien er minder champignons per vierkante meter.
Filmpje: Hoe worden paddenstoelen geteeld.
Filmpje: Hoe kun je zelf champignons kweken.
Tip
Boordevol mineralen bouw je zo stevig aan je dagelijkse portie groenten! Reken 200 gram kastanjechampignons per persoon voor 100 gram groenten.
Kastanjechampignons smaak
De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de gewone champignon.
Kastanjechampignons kun je zo gebruiken:
- Goed te verwerken in een salade of pastagerechten.
- In soepen of sauzen.
- Bij vlees.
- In Oriëntaalse gerechten.
- Lekker om te vullen.
Bron: Banken Champignons