Kanzi® appel

De Kanzi® is ontstaan uit een kruising van de Gala en de Braeburn. De Kanzi® appel is een mix van de sappige Gala appel en de zuurzoete Breaburn. Dat maakt Kanzi® een zoetzure appel met een knapperige structuur. Kanzi® betekent ‘Verborgen schat’ in Swahili. De Kanzi® is herkenbaar aan zijn typische rode blos.

OOK WEL GENOEMD:

Kanzi®
Appel
Appels
Ga naar:

Informatie

Kanzi® kopen

Koop stevige appels met een onbeschadigde schil. En niet meer dan je op korte termijn zult eten. Ze zijn er toch altijd!

Portiegrootte

Zonder klokhuis 
Per stuk s/m/l (met schil): 76/135/162 gram
Per stuk s/m// (zonder schil): 68/120/144 gram 

Met klokhuis 
Per stuk s/m/l (met schil): 85/150/180 gram
Per stuk s/m/l (zonder schil): 76/135/162 gram 


Teelt en seizoen

Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels.

Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland worden veel appels (en peren) geteeld. 

Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels waarvan de helft wordt geëxporteerd. 

Appeltelers slaan hun oogst op in koelhuizen, de zogenaamde ULO-koelhuizen (Ultra Low Oxygen). In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd. Hierdoor wordt de ‘ademhaling’ van de appel nagenoeg stil gelegd. Hierdoor zijn ze lang houdbaar en bijna het hele jaar te koop. 

Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst.

Kanzi®
De Kanzi® is ontstaan uit een kruising van de Gala en de Braeburn. 

Export
Appels zijn ook de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland.

Tip

An apple a day, keeps the doctor away! Ga je op pad? Neem een lekker appeltje mee! Ideaal voor de lekkere trek tijdens de file of treinreis. Het is een goede bijdrage voor je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.

Breng in september of oktober eens een bezoek aan een boomgaard en pluk zelf verse appels.

Kanzi® smaak

Kanzi® heeft een zoetzure smaak en is fris knapperig.

Kanzi® is heerlijk uit de hand als tussendoortje, maar je kunt deze appel ook zo gebruiken:

  • Partjes bedekken met verkruimelde, verse geitenkaas en even in de oven verwarmen.
  • Blokjes roerbakken met reepjes spitskool en kerriepoeder.
  • Op volkorenbrood met kaneel.
  • In salades.
  • Geraspt in volkorenpannenkoekbeslag.
  • In een pakketje uit de oven met rozijnen (en evt. kaneel).
  • In appelmoes of appelcompote.
  • Drogen tot appelchips.
  • Door de magere/halfvolle yoghurt of kwark. 
  • Verwerken in het Zuid-Afrikaanse gerecht Boboti.
  • En natuurlijk: in appeltaart! 

Recepten met Kanzi® vind je op de Kanzi® website.

Consumptiecijfers

De appel eten we het meest in Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 10,2 kilo appel.

Recepten met kanzi® appel

Meer recepten

Voedingswaarden kanzi® appel

Algemeen
Energie
kj
232
Energie
kcal
55
Eiwit
gr
0.2
Eiwit plantaardig
gr
0.2
Koolhydraten
gr
12
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
1
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.01
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
3
Fosfor
mg
8
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO

Verkrijgbaarheid kanzi® appel

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec