Kanzi® kopen
Koop stevige appels met een onbeschadigde schil. En niet meer dan je op korte termijn zult eten. Ze zijn er toch altijd!
Portiegrootte
Zonder klokhuis
Per stuk s/m/l (met schil): 76/135/162 gram
Per stuk s/m// (zonder schil): 68/120/144 gram
Met klokhuis
Per stuk s/m/l (met schil): 85/150/180 gram
Per stuk s/m/l (zonder schil): 76/135/162 gram
Teelt en seizoen
Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels.
Veel fruit komt uit de Betuwe (Gelderland) maar ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland worden veel appels (en peren) geteeld.
Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels waarvan de helft wordt geëxporteerd.
Appeltelers slaan hun oogst op in koelhuizen, de zogenaamde ULO-koelhuizen (Ultra Low Oxygen). In deze koelhuizen wordt bijna alle aanwezige zuurstof verwijderd. Hierdoor wordt de ‘ademhaling’ van de appel nagenoeg stil gelegd. Hierdoor zijn ze lang houdbaar en bijna het hele jaar te koop.
Er is keuze genoeg met onze eigen Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Hollandse appels worden in de late zomer en herfst geoogst.
Kanzi®
De Kanzi® is ontstaan uit een kruising van de Gala en de Braeburn.
Export
Appels zijn ook de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid-Afrika, China en Nieuw-Zeeland.
Tip
An apple a day, keeps the doctor away! Ga je op pad? Neem een lekker appeltje mee! Ideaal voor de lekkere trek tijdens de file of treinreis. Het is een goede bijdrage voor je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit.
Breng in september of oktober eens een bezoek aan een boomgaard en pluk zelf verse appels.
Kanzi® smaak
Kanzi® heeft een zoetzure smaak en is fris knapperig.
Kanzi® is heerlijk uit de hand als tussendoortje, maar je kunt deze appel ook zo gebruiken:
- Partjes bedekken met verkruimelde, verse geitenkaas en even in de oven verwarmen.
- Blokjes roerbakken met reepjes spitskool en kerriepoeder.
- Op volkorenbrood met kaneel.
- In salades.
- Geraspt in volkorenpannenkoekbeslag.
- In een pakketje uit de oven met rozijnen (en evt. kaneel).
- In appelmoes of appelcompote.
- Drogen tot appelchips.
- Door de magere/halfvolle yoghurt of kwark.
- Verwerken in het Zuid-Afrikaanse gerecht Boboti.
- En natuurlijk: in appeltaart!
Recepten met Kanzi® vind je op de Kanzi® website.
Consumptiecijfers
De appel eten we het meest in Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 10,2 kilo appel.