Kalebas kopen
Koop jonge, kleine vruchten. Let erop dat ze een gladde, gave schil hebben. Het beste is als het steeltje er nog aan zit. Grotere exemplaren zijn bitter, over het algemeen worden deze ook niet verkocht (voor consumptie).
Portiegrootte
Rauw
Per stuk (met schil): 1250 gram
Per schijf: 420 gram
Gaar
Opscheplepel: 80 gram
Eetlepel: 45 gram
Teelt
De kalebas komt oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Amerika. Nu wordt hij met name in de (sub)Tropen geteeld.
De kalebas is een boom of struik met vruchten die dezelfde naam dragen als de plant.
De kalebas is net als andere pompoenen familie van de komkommer en meloen.
De dikke schil is groen of wit gespikkeld en niet eetbaar, tenzij je een jonge kalebas te pakken hebt.
Het vruchtvlees van jonge vruchten is sappig, wit-groenig van kleur, maar heeft weinig smaak. Er zijn ook rassen die bitter smaken, maar die zijn giftig.
Tip
Voor een lekkere pompoensoep heb je een hele pompoen nodig. Dat is meteen voor 4 personen de volledige portie groenten. Zo kom je gemakkelijk aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Kalebas smaak
Het vruchtvlees van jonge vruchten is sappig, wit-groenig van kleur, maar heeft weinig smaak. Er zijn ook rassen die bitter smaken, maar die zijn giftig.
De kalebas kun je zo gebruiken:
- In roerbakgerechten met garnalen en schelpen.
- In soep.
- Gefrituurd als tempura.
- In wok- of stoofgerecht met ui, knoflook en paprika.
- In een Indiase dahl met spliterwten, ui en koriander.