Kaapse kruisbes kopen en bewaren
Rijpe bessen zijn oranjegeel van kleur. Nog niet rijpe bessen zijn groen. Kies gave exemplaren zonder vlekken.
Onrijpe bessen rijpen bij kamertemperatuur goed na. Bewaar rijpe bessen op een koele plek, maar niet in de koelkast.
Portiegrootte
Schaaltje: 125 gram
Teelt en seizoen
Kaapse kruisbessen groeien aan heesters en hebben veel warmte nodig om te groeien.
De Kaapse kruisbes bestaat uit een gele, eetbare bes. De bes heeft zachte, eetbare pitjes. De bes groeit in een lampionachtig, doorzichtig omhulsel. Dat omhulsel is doorgaans verdord als de bes te koop wordt aangeboden.
De vrucht komt van oorsprong uit Peru en wordt ook wel ananaskers, goudbes of physalis genoemd. De naam Kaapse kruisbes heeft de bes overgehouden aan de teelt van de bes in Zuid-Afrika aan het begin van de 19e eeuw.
De Kaapse Kruisbes wordt tegenwoordig geteeld in Kenia, Madagaskar, Colombia en Nieuw-Zeeland. De vruchten worden het hele jaar door aangevoerd.
Tip
Van deze bes eet je er meestal niet zoveel tegelijk. Een kleine, maar bijzondere bijdrage aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram.
Kaapse kruisbes smaak
De smaak is zoetzuur en heeft wat weg van ananas. Een groene bes is weliswaar niet rijp, maar kan wel gegeten worden. De smaak is dan zuurder. De onrijpe bessen worden minder zuur als je de bes inprikt, bestrooit met wat zoetstof en zo een uurtje laat staan.
Kaapse kruisbessen zijn heerlijk uit de hand, maar je kunt ze ook zo gebruiken:
- In salades.
- Met aardbeien, banaan en frambozen in een fruitsalade.
- Aan satéprikkers samen met aardbeien als garnering van een nagerecht.