De granaatappel is een van oorsprong Perzische vrucht die eruit ziet als een grote harde uit met een leerachtige schil. Granaatappels zijn er in een gele en rode variant. De eetbare rode pitjes lijken net besjes. Granaatappelpitjes smaken iets wrang, lichtzuur en tegelijk ook zoet. Van granaatappelsap wordt grenadine (siroop) gemaakt.
Granaatappel kopen
Kies bij voorkeur een granaatappel met een glanzende schil. Tijdens het rijpingsproces verkleurt de schil langzaam van geel naar bruin. Een granaatappel die zwaar aanvoelt, zit waarschijnlijk vol sap. Granaatappelpitjes kun je ook los kopen.
Portiegrootte
1 granaatappel weegt ongeveer 150 gram per stuk.
Granaatappel schoonmaken en bewaren
Het verwijderen van de pitjes uit de granaatappel is heel simpel. Eerst halveer je de granaatappel (of je snijdt hem in parten) en daarna klop je de pitjes er met een lepel uit. Granaatappelpitjes kan je goed invriezen. Op de bereiden-bewarenpagina van granaatappel op Veggipedia lees meer over hoe je granaatappels moet schoonmaken, bewaren en bereiden.
Teelt
Granaatappels groeien aan hoge bomen (8 meter). Tegenwoordig worden ze gekweekt in Israël, Spanje, Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Maar van oorsprong komen ze uit Perzië. Ze staan al eeuwenlang symbool voor vruchtbaarheid.
De granaatappel is er in een gele en rode variant. De vrucht ziet eruit als een grote harde ui met een leerachtige schil en een doorsnede van ca. 10 cm. De schil is dik en de vrucht bevat een harde kern.
Tussen de witte kern en de schil zit het vruchtvlees. Het vruchtvlees zit in kamertjes opgesloten. Het zijn net rode besjes met een wit pitje. Deze eetbare besjes zijn eigenlijk de zaden.
Tip
Als je een granaatappel eet, heb je al driekwart van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit binnen!
Granaatappel smaak
Granaatappelpitjes smaken iets wrang, lichtzuur en tegelijk ook zoet.
De granaatappel kun je halveren en uitlepelen, maar je kunt de granaatappel ook zo gebruiken:
- Uitgeperst (zeef de granaatappelsap voordat je het drinkt of verwerkt).
- In (vruchten/fruit)salade.
- Bij gegrild vlees, wild of kip.
- Als garnering bij geroosterde aubergine met een yoghurt-muntsaus.
- In een kikkererwtensalade met peterselie en geroosterde bloemkool.
- Van granaatappelsap wordt grenadine (siroop) gemaakt.