Gele kiwi kopen en bewaren
Gele kiwi’s zijn vaak meteen eetrijp. Kies gave exemplaren zonder vlekken.
Eetrijpe gele kiwi’s kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. In de koelkast blijven ze zeker nog 1 week goed.
Wanneer is de gele kiwi rijp? Als de gele kiwi meegeeft bij een lichte vingerdruk.
Portiegrootte
Per stuk (zonder schil): 75 gram
Per stuk (met schil): 90 gram
Plakje/schijfje: 10 gram
Teelt en seizoen
De gele kiwi heeft een vijgachtige vorm.
De schil is glad en heeft een licht- tot donkerbruine kleur. Het vruchtvlees heeft een zonnige, licht goudgele kleur. Het vruchtvlees bevat kleine, zwarte, eetbare pitjes.
De vrucht groeit aan een struikachtige klimplant die goed kan groeien in subtropische gebieden.
Kiwi's zijn er ook in een groene variant. Deze is minder zoet en heeft een harige schil.
De (groene) kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw-Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar toen wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel ‘kiwi’s’ genoemd. De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes. Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië.
De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Film: Waar komt de kiwi vandaan?
Tip
Eén flinke, sappige gele kiwi is al een derde van je dagelijkse portie fruit! Wil je de rijping versnellen? Doe de gele kiwi’s dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak.
Gele kiwi smaak
De gele kiwi is heerlijk sappig en lekker zoet met een frisse toets. Je kunt de gele kiwi in z’n geheel eten, een heerlijk tussendoortje. Maar je kunt ze ook zo gebruiken:
- In fruitsalades.
- Op vruchtentaarten, schuimgebak en sorbetijs.
- Als borrelhapje aan een prikker met een blokje 30+ kaas.
Let op met de combinatie van gele kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse gele kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en krijgen een bittere bijsmaak, en gelatine verliest de bindkracht. Kiwi uit blik of geblancheerde (even aan de kook gebrachte) kiwi heeft dit effect niet. Hetzelfde geldt voor ananas, mango en papaja!
Consumptiecijfers
Van de gele kiwi zijn geen consumptiecijfers bekend. Van de groene kiwi wel. De groene kiwi staat op plek 8 in de top 10 van de meest gegeten fruitsoorten.