Druiven kopen
De druiven moeten gaaf en fris zijn. Let er ook op dat de steeltjes niet verdroogd zijn.
Portiegrootte
Per stuk: 5 gram
Handje zonder/met pit: 48/50 gram
Trosje klein/middel (zonder pit en steeltjes): 59/119 gram
Trosje klein/middel (met pit en steeltjes): 62/125 gram
Bakje (zonder pit en steeltjes): 475 gram
Bakje (met pit en steeltjes): 500 gram
Teelt
Druiven zijn de ronde tot ovale vruchten van de wijnstok waar zij in trossen aan groeien.
Deze zoete vruchten groeien in ons land in kleine hoeveelheden in kassen. Verder komen ze onder andere uit Chili, Griekenland en Italië.
Bijna 90% van de totale druivenoogst op de wereld is bestemd voor het maken van wijn.
Er zijn blauwe en ‘witte’ (eigenlijk geelgroene) druiven. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten die zonder pit worden gekweekt, zoals de Thompson Seedless en de Sultana.
Filmpje: Druiventeelt en druiventeler in het Westland.
Er zijn in ons land bijna geen druiventelers meer, maar Dolores weet er in het Westland toch nog één te vinden. Het is zelfs de grootste productiekas voor tafeldruiven ter wereld!
Tip
Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit. Reken voor 4 personen een bak van 500 gram druiven. Voor kinderen is een trosje druiven perfect voor in de lunchbox: lekker gezond snoep!
Druiven smaak
Druiven zijn zoet, knapperig en fris.
Je kunt druiven zo uit het vuistje eten, maar zo kun je ze ook gebruiken:
- Met verse geitenkaas of zuivelspread op brood.
- Meestoven met (mager) vlees.
- In een smoothie.
- In een fruitsalade met bijvoorbeeld appel of met frisée sla, verse geitenkaas en ongezouten (wal)noten.
- Als garnering bij allerlei hartige en zoete gerechten.
- In jam.
- In (zilvervlies)rijstgerechten samen met kip en groenten.
Consumptiecijfers
Druiven staat op plek 6 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.