Doperwten kopen
Koop hele, gave peulen die zichtbaar vol erwten zitten.
Zelf doperwten kweken
Het is niet moeilijk om doperwten in je eigen moestuin te kweken. Laat de zaden voordat je begint drie tot vier dagen in een laagje water weken. Wil je meer weten over hoe je je eigen doperwten kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Portiegrootte
Blik/glas of diepvries gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 25 gram
Rauw
Opscheplepel: 60 gram
Afval 65% en slinkpercentage 8%.
Teelt en seizoen
Verse doperwten zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer.
Filmpje: De erwt.
Tip
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Doperwten smaak
Verse doperwten hebben een zoete en knapperige smaak. Doperwten uit blik of glas zijn zoet en zacht.
Je kunt doperwten zo gebruiken:
- Gekookt of gestoofd en geserveerd met beetje vloeibare margarine en eventueel wat blokjes ham.
- Klassiek geserveerd met gekookte bospeen.
- Gecombineerd met sugarsnaps, peultjes of groene aspergepuntjes.
- Gekookt en gepureerd voor een doperwtensoep, afgemaakt met kookroom light.
- Gekookt en verwerkt in pastasauzen, risotto of boerenomelet.
- Gekookt en afgekoeld in salades, bijvoorbeeld met bosui, munt en olijfolie.