Dille kopen
Zorg dat de dille fris van kleur is en dat de blaadjes niet verlept zijn.
Zelf dille kweken
Omdat dille eenjarig is moet het elk jaar opnieuw worden gezaaid. Bij voorkeur in de zon met niet teveel wind. Wil je meer weten over hoe je je eigen dille kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Teelt
Dille is een plant uit de schermbloemenfamilie, waartoe ook venkel en kervel behoren. Dille is een eenjarig kruid.
Dille zelf telen
Zaaien
Dille kun je vanaf april zelf kweken in potten, bakken of de volle grond. Zaai op de plek waar het kruid straks uitgroeit. Dit kruid laat zich namelijk niet graag verplaatsen. Kies een plek in zon of halfschaduw. Je kunt in april of mei gaan zaaien. Kies voor een beschutte plek. Zaai op 0,5 cm diepte. Zaad je in rijen? Houd dan rekening met een plantafstand van 10 cm en een loopafstand van 40 cm. Na 2-4 weken ontkiemen de zaden.
Uitdunnen
Dille kan wel uitgroeien tot 1 m hoog. Geef de planten daarom de ruimte. Dun de planten uit als ze tegen elkaar aan groeien. In potten en bakken is uitdunnen vaak niet nodig, het kruid blijft dan kleiner.
Bodem/verzorging
Dille is een makkelijk kruid, stelt weinig eisen aan de bodem. Zo lang de bodem maar waterdoorlatend is. De voorkeur van dille gaat zelfs uit naar wat armere gronden. Dille houdt van een vochtige grond. Geef tijdens drogere periode regelmatig water, bij de voet van de plant. En wied het onkruid rondom de plant.
Oogsten
Dille kun je eigenlijk de hele zomer oogsten. Meestal kun je ongeveer 8 weken na het zaaien het kruid al gebruiken bij je gerechten. Voor het oogsten kun je het kruid zo’n 5-10 cm boven de grond afsnijden of knippen.
Tip
Ook al gebruik je er niet zoveel van, het telt wel mee voor je dagelijkse portie groenten. Als het zorgt dat je komkommersalade dubbel zo lekker wordt, dan eet je daar ook dubbel van!
Dille smaak
Dille is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak.
Dille met zalm is een klassieke combinatie, maar dille kun je ook zo gebruiken:
- In koude komkommersoep.
- In groenten- en vleessoepen.
- In magere kwark bij gerookte zalm op toast.
- In sausjes voor gebakken of gegrilde zalm.
- In een tortilla gevuld met Chinese kool en krabsalade.
- Op salade met bijvoorbeeld gerookte makreel, komkommer en gekookt ei.
- In gestoofde gerechten, lekker bij kip.
- Voor het inmaken (wecken) van bv. augurken.