Dadels kopen
Verse dadels moeten gaaf zijn en geen natte plekken hebben.
Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde exemplaren liggen al te lang. Net zoals versuikerde dadels.
Portiegrootte
Geconfijt
Per stuk: 6 gram
Pak/doos: 135 gram
Kuip/beker: 200 gram
Teelt en seizoen
Dadels zijn de vruchten van palmbomen. Ze groeien in grote trossen aan de dadelpalmen. Een boom kan wel 80 tot 100 kilo aan dadels geven.
Het zijn ongeveer 5 cm lange vruchten met een gladde bruine tot roodbruine of bruinzwarte schil. In de vrucht zit een langwerpige harde pit.
Dadels behoren tot de oudste gecultiveerde vruchten ter wereld. Al 3000 jaar voor onze jaartelling waren deze vruchten bekend. Tegenwoordig worden ze vooral geteeld in Noord-Afrika, Arabische landen, Californië en Australië.
Gedroogde en ingevroren dadels zijn het hele jaar door te koop. Verse dadels zijn er alleen van september tot november.
Tip
Een dadel gevuld met wat geitenkaas als borrelhap? Goed idee! Want een handje gedroogd fruit per dag is een prima snack.
Dadels smaak
Verse dadels smaken naar honing en zijn minder zoet dan gedroogde. De gedroogde dadels zijn plakkerig zoet.
Dadels kun je zo gebruiken:
- Stukjes door de vulling van een bananencakebeslag.
- Vullen met verse geitenkaas als borrelhapje.
- Vullen met wat zuivelspread en omwikkelen met ham en even bakken in koekenpan.
- Stukjes door een salade.
- In een fruitsalade met appels, peer en sinaasappel.
- Stukjes door gehaktballetjes van mager rundergehakt, samen met rode peper.
- Stukjes meebakken in volkorenbrood.
- Meestoven in tajine-gerechten met vlees of kip.
- Kip vullen met mengsel van dadels, noten en broodkruim.