Cumelo kopen
In Nederland is deze vrucht nog relatief onbekend, maar daar komt wel verandering in. De cumelo is nu namelijk ook in Nederlandse supermarkten te koop.
Portiegrootte
Rauw
Hele cumelo (met schil): 400-550 gram
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje (met schil): 115 gram
Teelt en seizoen
Het oogstseizoen van de Cumelo loopt van mei tot september. Het uitgroeien van bloempje tot vrucht duurt ongeveer 30 dagen. Dit proces wordt gaandeweg korter, want de cumelo groeit sneller bij meer warmte. De cumelo wordt onrijp geoogst, wat ervoor zorgt dat deze lekker zoet van smaak is.
Tip
De cumelo is ideaal voor in de zomer door z'n frisse, zoete smaak. Neem de cumelo mee in de koelbox als snack voor een dagje strand.
Cumelo smaak
Het vruchtvlees van de cumelo smaakt iets meer naar komkommer dan naar meloen, maar is wel een stuk zoeter. De structuur is juist weer wat steviger dan die van een komkommer. De cumelo is het lekkerst als 'ie koud is, dus je kunt 'm het beste voordat je 'm eet even een half uurtje in de koelkast zetten. Zo kun je de cumelo eten:
- Zo uit het vuistje
- Op z'n Pugliaans: door de ijsbergsla met wat tomaat en extra vierge olijfolie
- In een zomerse salade, bijvoorbeeld met venkel en burrata
- In een zomers toetje met mango en bramen
Consumptiecijfers
Komkommer staat op plek 7 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.
Foto cumelo: Verse Oogst