Citroen kopen
Koop citroen die stevig is en zwaar aanvoelt in verhouding tot hun grootte. Om te persen of te koken kun je het beste een citroen met een gladde schil gebruiken. Deze citroenen bevatten namelijk meer sap. Kies voor een citroen met ruwe schil als je die wilt raspen.
Zelf citroen kweken
Wil je zelf citroen kweken, dan heb je de keus uit een citroenboom of een citroenstruik. Beide gewassen hebben dezelfde verzorging nodig, enkel de hoogte en de grootte van de oogst zijn anders. Wil je meer weten over hoe je je eigen citroenen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een citroen?
Schijfje: 6 gram
Sap van een vrucht: 30 gram
Per stuk (met schil): 128 gram
Per stuk (zonder schil): 66 gram
Teelt
Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo’n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal inmiddels sterk gegroeid. Citroenen komen van oorsprong uit de moessongebieden in Zuidoost-Azië, waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt. Ook het gebied rond de Middellandse Zee heeft een perfect klimaat voor citrusvruchten.
Tip
Een vleugje citroenschil of een stukje citroen in je thee is een klein, maar goed begin van je dagelijkse portie fruit en bovendien een streling voor je smaakpapillen!
Citroen smaak
Citroen heeft een stevig zure citrussmaak. Een citroen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten.
Van citroen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken.
Vruchtvlees
Het sappige, lichtgele zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel. Ook activeert en verfrist het de smaakpapillen.
Sap
Het sap geeft gerechten, dranken en sauzen een frisse smaak.
Schil
De schil is bijzonder aromatisch en kun je daarom heel goed fijn geraspt toevoegen aan (groente)gerechten.
Citroen kun je zo gebruiken:
- In (alcoholvrije) cocktails.
- In thee of smoothies.
- Voor de bereiding van sauzen en dressings ter vervanging van azijn.
- Als smaakmaker in nagerechten op basis van magere of halfvolle melkproducten.
- Als finishing touch bij visgerechten of gegrild vlees.
- Sprenkelen over gesneden appel, banaan, avocado, peer en witte groenten om verkleuring te voorkomen.
- Bij bereiding van jams of sorbetijs.