Champignons kopen
Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Koop witte, droge champignons, zonder bruine plekjes. Gebruik champignons na aankoop zo snel mogelijk.
Zelf champignons kweken
Hoewel de meeste champignons gekweekt worden in speciale cellen op een speciaal samengestelde voedingsbodem, is het ook mogelijk zelf champignons te kweken. Wil je meer weten over hoe je je eigen champignons kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een champignon?
Champignons blik/glas, gekookt of gebakken
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Per stuk: 25 gram
Champignons rauw
Per stuk m/l: 12/24 gram
Handje: 30 gram
Bakje: 250 gram
Teelt en seizoen
Paddenstoelen om op te eten
Champignons zijn eetbare paddenstoelen. Ze zijn de vrucht van een schimmel. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon groeit in het donker, hierdoor behoudt hij zijn witte kleur.
Nederland als champignonproducent
Nederland telt zo'n 140 champignontelers en is daarmee de grootste champignonproducent van Europa. De productie in ons land is momenteel goed voor 300 miljoen kilo champignons per jaar. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd, waarvan 65% in geconserveerde vorm. Nederland is daarmee de grootste exporteur van champignons.
Champignons groeien op compost
De voedingsbodem voor champignons is compost. In de compost wordt de champignonschimmel geënt. Hier bovenop komt een laag van circa 5 centimeter dekaarde. Zo groeit een champignon iedere dag zijn eigen grootte!
Oogsten van champignons
Als champignons voor de vershandel bestemd zijn worden zij met de hand geoogst. Het plukken gebeurt voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Als de champignons worden verwerkt in producten, dan worden ze machinaal geoogst. Volledig machinaal plukken kan wel 6.000 kilo per uur opleveren.
Het hele jaar door verkrijgbaar
De champignon heeft voor de groei geen daglicht nodig. En de Nederlandse paddenstoelkweker schept de ideale groeiomstandigheden. Hierdoor is de champignon het hele jaar door verkrijgbaar, ook in glas en blik.
Filmpje: Hoe worden paddenstoelen geteeld en hoe kun je zelf champignons kweken.
Tip
Wat je ook bakt, je bakt er meer van met champignons! Boordevol mineralen bouw je zo stevig aan je dagelijkse portie groenten! Reken 200 gram paddenstoelen per persoon voor 100 gram groenten.
Champignons smaak
Champignons hebben een fijne, vrij neutrale smaak.
Champignons kun je zo gebruiken:
- Roerbakken met knoflook en peterselie als een snel voorgerecht.
- Verwerken in volkorenlasagne of een gerecht met volkorenpasta.
- Geblancheerd verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat.
- Toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep.
- Serveren met gesmolten oude 30+ kaas of verse geitenkaas.
- Verwerken in een omelet.