Bruine bonen kopen
Koop verse peulen die gaaf en onbeschimmeld zijn.
Kies je liever voor gedroogde bruine bonen? Koop ze dan als ze niet muf ruiken.
Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum.
Portiegrootte
Bruine bonen blik/glas
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Bruine bonen gedroogd
Kopje: 105 gram
Bruine bonen gekookt
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Teelt en seizoen
Bruine en witte bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen.
Zowel van bruine als witte bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm.
Bruine bonen heb je als kleine ronde kogelboon en als grote langwerpige boon. Vooral de langwerpige boon gaat sneller stuk tijdens de bereiding. Deze peulvruchten worden vooral in Zeeland en Noord-Holland geteeld.
Verse peulen met bruine bonen zijn in september verkrijgbaar.
Gedroogde bonen en bonen in glas of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar worden vooral gegeten in de winter.
Tip
Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals bruine bonen. Het is een prima vleesvervanger.
Bruine bonen smaak
Bruine bonen hebben een romige, weeïge smaak.
Bruine bonen zijn heerlijk in een bruine bonensoep, maar je kunt ze ook zo gebruiken:
- Bruine bonen met ui, ontbijtspek, tomaatblokjes en zilvervliesrijst.
- Bruine bonen in chili con carne (met mager rundergehakt) of chili sin carne (zonder vlees).