Bosui kopen
Het groen moet diepgroen en het wit moet wit zijn, zonder beschadigingen.
Zelf bosui kweken
Voor het kweken van bosuitjes, kun je zowel zaadjes als zaaiuien gebruiken. Bosui groeit snel, hierdoor zijn ze makkelijk zelf te kweken. Wil je meer weten over hoe je je eigen bosui kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een bosui?
Stengel: 40 gram
Teelt
Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.
Tip
Je kunt bosui niet alleen als smaakmaker, maar ook als groente serveren! Snijd de uitjes in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat vloeibare margarine gaar. Daarna besprenkel je ze met een beetje sojasaus.
Bosui smaak
De smaak van bosui is zacht en doet een beetje aan prei denken. De bosuitjes geven het gerecht een subtiele uiensmaak als je ze meestooft. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren.
Rauw en in ringetjes gesneden bosui kun je zo gebruiken:
- In salades.
- Als garnering bij soepen.
- In rauwkost.
- In gestoofde groenten.
- Op een volkorenboterham met 30+ kaas.
- In een omelet.
Gestoofde bosui kun je zo gebruiken:
- In voorjaarsgroenten
- Eiergerechten
- Bij lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees of kip.
- Bij vis.
In Aziatische gerechten kun je bosui zo gebruiken:
- In wokgerechten met bijvoorbeeld rode peper en taugé.
- Als garnering bij een noedelsoep.
- In curryschotels.
Consumptiecijfers
Ui staat op nummer 1 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.