Boerenkool kopen
Bij ongesneden boerenkool let je op de brede kroesrand. Die moet net als de andere bladeren frisgroen zijn. Bij gesneden boerenkool let je op de frisgroene kleur en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Zelf boerenkool kweken
Je kunt de hele winter genieten van dit groene gewas in je tuin. De bladeren van de boerenkool worden zelfs lekkerder en zoeter van smaak na een beetje vorst. Dit komt doordat het zetmeel in de bladeren omgezet wordt in suikers. Meer weten over het kweken van je eigen boerenkool? Kijk dan op Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt boerenkool?
Rauw
Per stuk (vuil): 300 gram
Zak: 300 gram
Gekookt
Opscheplepel: 85 gram
Eetlepel: 40 gram
Teelt en seizoen
Boerenkool komt vooral uit eigen land. Nederland is nog het enige land waar boerenkool op grote schaal wordt geteeld.
Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van september/oktober tot en met december verkrijgbaar.
Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.
Filmpje: Kool verbouwen in je eigen moestuin.
Tip
Reken 450-500 gram boerenkool per persoon om 250 gram op het bord te krijgen. Dat zijn grote hoeveelheden!
Boerenkool past makkelijker in de stamppotpan als je eerst de kool erin doet en dan de aardappels er bovenop legt.
Boerenkool smaak
Boerenkool heeft een stevige smaak die goed combineert met hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter.
Het bekendste gerecht met boerenkool is boerenkoolstamppot met worst. Maar boerenkool kun je ook zo gebruiken:
- In stamppot met vegetarische spekreepjes en een kuiltje jus.
- In stamppot met gebakken appel en geraspte 30+ kaas.
- In een ovenschotel met laagjes aardappelpuree, tomatensaus en 30+ kaas.
- Roerbakken met ui en tomatensaus, serveren met aardappelpuree.
- Stomen met ui.