Bloemkool kopen
De kool moet bij aankoop een goed gesloten structuur hebben én een mooie blanke kleur.
Zelf bloemkool kweken
Zaai bloemkool niet te dicht op elkaar; de plant heeft de ruimte nodig om grote bladeren en een mooie kool te kunnen vormen. Wil je meer weten over hoe je je eigen bloemkool kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt bloemkool?
Rauw
Per stuk (zonder blad/stronk): 694 gram
Per stuk (met blad/stronk): 925 gram
Roosje: 32 gram
Gekookt
Groentelepel: 55 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje: 110 gram
Teelt
Filmpje: Het groeiproces van zaadje tot bloemkool en kool verbouwen in je eigen moestuin.
Tip
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje. Als je zo snackt, zit je zo aan je dagelijkse portie groente van 250 gram!
Bloemkool smaak
Bloemkool heeft een milde, toegankelijke smaak. De bloemkool is heerlijk gekookt, maar ook lekker in een wokgerecht of uit de oven.
Bloemkool kun je zo gebruiken:
- Klassiek: gekookt met aardappelen, jus en een gehaktbal van mager rundergehakt.
- Serveren met kerrie- of tomatensaus.
- Roosjes serveren met een dipsaus als hapje.
- In salades.
- Stoven met andere groente.
- Gratineren in de oven.
Consumptie bloemkool
In 2002 prijkte bloemkool bovenaan het lijstje van meest gekochte groenten in Nederland. Drie jaar later stond bloemkool op de vijfde plaats. Weliswaar steeg de consumptie, maar met name de stijgende populariteit van andere groenten als tomaat, komkommer en ui zorgde ervoor dat bloemkool in rangorde daalde. Sindsdien staat de groente op de 5e of 6e plek.
Zo'n 70 procent van de Nederlandse huishoudens koopt weleens of regelmatig bloemkool. Dit zijn met name 40 plussers; onder jongeren komt bloemkool niet voor in de top 10 van meest gekochte groenten. Zij kiezen eerder voor broccoli.
Bron: GroentenFruit Huis