Bleekselderij kopen
Bleekselderijstruiken zijn meestal verpakt in open plastic zakken. Handig, dan kun je meteen controleren of de struik fris ruikt.
De struik moet stevig zijn en er vers uitzien. Een verse struik heeft mooie groen of groengele stelen. Een verse struik heeft geen beschadigingen, verkleuringen of bruine plekken.
Portiegrootte
Rauw
Stengel: 60 gram
Struik (vuil): 900 gram
Struik (schoon): 630 gram
Gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 35 gram
Teelt en seizoen
Vanaf januari tot maart wordt bleekselderij onder glas gezaaid. Er moet worden verwarmd. Anders komt de plant te vroeg in bloei. De plant wordt in april en mei uitgeplant. Het oogsten vindt plaats van half juli tot eind september. Vanaf half april kan nog onder koud glas worden gezaaid. Uitplanten vindt van dan in juni plaats en het oogsten vanaf half september tot eind oktober. De plantafstand is tussen de 30-40 cm.
Tip
Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Bleekselderij smaak
Bleekselderij heeft een frisse, knapperige smaak.
Bleekselderij is heerlijk als gezonde snack. Een stengel knabbel je zo weg. Maar je kunt bleekselderij ook zo gebruiken:
- Stukken vullen met verse geitenkaas.
- Reepjes in een salade met b.v. appel, aardappel en magere kwark.
- Stukken in plakjes 30+ kaas en ham rollen en even gratineren in de oven.
- Roerbakken met wortel.
- In een salade met ananas.
- Als borrelhapje met een yoghurtdip of wat hummus.