Blauwe bes

Blauwe bessen zijn blauwzwart en hebben een zilverkleurig waslaagje. De bessen hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Blauwe bessen zijn rijk aan vezels en die heb je nodig voor een goede darmwerking. Ook zijn ze een bron van vitamine E dat bekend staat als antioxidant.

OOK WEL GENOEMD:

Amerikaanse bosbessen
Bes
Bessen
Blauw
Blauwe bes
Ga naar:

Informatie

Blauwe bessen kopen

Koop blauwe bessen die er vers, mooi en stevig uitzien. Bessen zijn teer en gevoelig voor schimmel. Probeer de blauwe bessen na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.

Zelf blauwe bessen kweken

Wil je zelf blauwe bessen in je tuin kweken, begin dan in het najaar. Kies bij voorkeur voor een luchtige zandgrond. Wil je meer weten over hoe je je eigen blauwe bessen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel wegen blauwe bessen?

Schaaltje: 100 gram
Eetlepel: 27 gram


Teelt en seizoen 

De blauwe bes is zwartblauw van kleur en heeft een mat, dof oppervlak. De blauwe bes is afkomstig uit Noord-Amerika en wordt sinds de jaren vijftig ook in Europa gekweekt.

Het is geen veredelde bosbes, zoals wel eens wordt beweerd. De blauwe bes is een andere soort, ze smaakt anders en ze heeft bijvoorbeeld kleurloos sap. Terwijl het sap van de blauwe bosbes dieppaars is. Ook zijn blauwe bessen aanzienlijk groter, tot wel 2,5 cm in doorsnee.

In dit filmpje legt Winston Post nog eens uit wat het verschil is tussen de bosbes en de blauwe bes.

De blauwe bes groeit in trossen aan vrij hoge struiken en wordt daarom wel 'trosveenbes' genoemd.

De Nederlandse blauwe bessen zijn in juli, augustus en september verkrijgbaar. De overige maanden worden de bessen geïmporteerd uit andere landen. 

In dit filmpje vertelt Winston Post je alles over het telen van de blauwe bes.

Tip

Een schaaltje blauwe bessen is ongeveer 100 gram en telt mee als één keer fruit. Dit zomerfruit is samen met halfvolle yoghurt of magere kwark een heerlijk fruitig toetje!

Consumptiecijfers

Maandag is de dag in de week die het meest populair is voor het eten van zachtfruit, zoals blauwe bessen. In het weekend eten mensen ouder dan 50 meer zachtfruit dan jongeren tot 40 jaar oud (bron: FoodProfiler door Wageningen Economic Research en GroentenFruit Huis). 

Blauwe bessen smaak

Blauwe bessen hebben een milde, zoete bosbesachtige smaak. Ze hebben een knapperige bite.

Blauwe bessen zijn heerlijk in yoghurt of kwark met wat granola. Je kunt ze ook zo gebruiken:

  • In fruitsalade en bowl. 
  • Als vulling van een omelet of volkorenpannenkoekje.
  • Met kwark als vulling voor vlaaibodem.
  • In taarten of muffins.
  • Jam of compote.
  • Gestoofd met citroen en wat kruiden.
  • In een sausje bij wild.
  • Recept blauwe bessen spiesen: In dit filmpje laat Lisa van Nederland Proeft zien hoe je ze maakt.

Recepten met blauwe bes

Meer recepten

Voedingswaarden blauwe bes

Algemeen
Energie
kj
219
Energie
kcal
52
Eiwit
gr
0.7
Eiwit plantaardig
gr
0.7
Koolhydraten
gr
11
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
4
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.6
Vitamine B1
mg
0.02
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
5
Fosfor
mg
12
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO

Verkrijgbaarheid blauwe bes

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec