Bergpapaja kopen
Kies voor een exemplaar met een zo gaaf mogelijke schil. Ze kneuzen heel makkelijk, dus koop geen vruchten met verschrompelde of beschadigde schil.
Een rijpe bergpapaja is te herkennen aan een groen-geel-rood gevlekte schil. De kleur kan per variëteit verschillen.
De schil van een rijpe bergpapaja geeft bij een lichte vingerdruk wat mee en ruikt lekker.
Portiegrootte
Dessertschaaltje: 150 gram
Teelt
De tropische vrucht groeit vooral in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika.
De bergpapaja is een boom van maar liefst 3 tot 5 meter hoog. De boom heeft een pruikachtige kroon. Alleen aan de bovenkant is de plant vertakt. Op de stam zie je duidelijk de littekens van de gevallen bladeren.
De vruchten zijn breed-peervormig, vijfkantig, en hebben als ze rijp zijn een geelgroene of gele kleur.
Tip
De bergpapaja is kleiner dan een gewone papaja. Maar verwerk je deze vrucht in een fruitsalade, dan kom je toch al snel aan je dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Bergpapaja smaak
De vrucht is zeer sappig, smaakt zuur en ruikt zeer fruitig. Rijpe bergpapaja is heerlijk in een fruitsalade, maar je kunt de vrucht ook zo gebruiken:
- Gegrild bij sorbetijs.
- In een salsa voor bij vette vis (zoals zalm).
- In een smoothie.
- Met ham als voorgerecht.
- In een Thaise salade met garnalen, knoflook en Oosterse dressing.
- In chutney.
- Gevuld met groenten en gebakken in oven.