Aubergine kopen
Aubergines moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Het kroontje hoort frisgroen te zijn. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug. Let er bij de paarse aubergines op dat ze niet te licht zijn.
Zelf aubergine kweken
Het is mogelijk om aubergines te kweken op een beschutte plaats in de tuin, maar dan moet het weer wel meezitten. Op het moment dat je zaait, moet de grondtemperatuur minimaal 15 graden zijn. Wil je meer weten over hoe je je eigen aubergines kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een aubergine?
Gaar
Opscheplepel: 60 gram
Rauw
Per stuk s/m/l: 250/400/600 gram
Teelt en seizoen
Aubergines groeien in Nederland in kassen die dé ideale groeiomgeving bieden aan de aubergineplant. Dankzij de teelt in kassen zijn de Nederlandse aubergines perfect van kwaliteit en bijna jaarrond beschikbaar.
Een aubergineteler waant zich dagelijks in de tropen. 's Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Bij deze hoge temperaturen wordt een hoge luchtvochtigheid aangehouden waardoor het tropische gevoel nog verder wordt versterkt. Aubergineplanten worden ongeveer 5 meter hoog. Aan de plant bloeien telkens meerdere bloemen tegelijk, waardoor ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant groeien. In een jaar tijd groeien er zo'n 150 aubergines aan één plant.
Het verzorgen van de planten gebeurt nog grotendeels met de hand. Dagelijks knippen medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met een schaartje af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de aubergines beschadigen. Na het plukken sorteert men de aubergines op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt men deze volgens specificaties van de supermarkten.
Hommels en bijen zijn zeer belangrijk in de teelt van aubergines. Zij zorgen namelijk voor de bevruchting van de bloemen. Zonder hommels en bijen geen aubergines. Auberginetelers werken veelal samen met imkers die de bijenkasten in de kas plaatsen. Per 5.000 m² aubergineplanten (= ongeveer 1 voetbalveld) wordt 1 bijenkast geplaatst.
Om de planten ongestoord te laten groeien worden de groeiomstandigheden in de kas zo optimaal mogelijk gehouden. Vaak wordt daarvoor een klimaatcomputer ingezet. Deze zorgt voor het ideale klimaat rond en onder de plant. Temperatuur, luchtvochtigheid en water geven bij de wortels worden zo optimaal geregeld.
Aubergineplanten staan met hun voeten in substraat, een natuurproduct dat telen in de grond overbodig maakt. De planten kunnen er goed in wortelen. Door het substraat kan de teler precies de hoeveelheid voedingstoffen geven die de plant nodig heeft voor een optimale groei. Water en voedingsstoffen die de plant niet nodig heeft worden opgevangen en opnieuw gebruikt. In substraat zitten bovendien nauwelijks ziektekiemen. De plant wordt daardoor minder snel ziek. Het substraat kan na de teelt opnieuw worden gebruikt. Als substraat wordt naast steenwol ook wel gewerkt met kokosvezel of kleikorrels.
Tip
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de dagelijkse 250 gram groenten. Of maak een heerlijke mediterrane mix van aubergines, tomaten, paprika, ui en courgette.
Aubergine smaak
De smaak is vrij neutraal. Je kunt de aubergine daardoor eindeloos variëren met andere groenten.
Door de neutrale smaak is aubergine te combineren met tal van kruiden en andere smaken. Die kruiden en smaken worden uitstekend opgenomen in het sponzige vruchtvlees.
Na het bereiden dikt het vruchtvlees tot een stevig, haast vleesachtig geheel. De groente wordt dan ook in veel gerechten als vleesvervanger gebruikt.
Zo kun je aubergine ook gebruiken:
- Roerbakken met ui, tomaat, paprika en Italiaanse kruiden.
- Grillen of gebruik ze op de barbecue. Bestrijk de aubergines met wat olie en sesamzaadjes.
- Plakken aubergine stoven in droge witte wijnazijn met knoflook, tijm en peterselie.
- Vullen met mager rundergehakt of zilvervliesrijst en gaarstoven in tomatensaus.
- In Mediterrane gerechten als moussaka en ratatouille.
- In een rolletje met mozzarella, parmaham en basilicum.