Andijvie kopen
Andijvie bestaat voor een groot deel uit water. Hierdoor kan de groente snel verleppen. Gebruik onze checklijst bij de aankoop van andijvie.
Checklijst aankoop andijvie:
- Een fris uiterlijk.
- Moet stevig aanvoelen.
- De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.
Zelf andijvie kweken
Andijvie kun je op verschillende soorten grond kweken, zolang je maar regelmatig en veel water geeft. Wil je meer weten over hoe je je eigen andijvie kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een portie andijvie?
Gekookt
Opscheplepel: 70 gram
Rauw
Schaaltje: 25 gram
Opscheplepel: 15 gram
Teelt en seizoen
Filmpje: Hoe kweek ik bladgroente (waaronder andijvie) in mijn moestuin.
Andijvie heeft de Latijnse naam Cichorium endivia. Deze eenjarige bladgroente is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De andijvie komt in de winter en het vroege voorjaar uit de kas.
Er wordt ongeveer 700 hectare andijvie in Nederland geteeld. De andijvie van Nederlandse bodem is van half juni tot ca. half november verkrijgbaar.
Er zijn twee soorten andijvie, namelijk met heel blad of de krulandijvie. De krulandijvie wordt ook wel frisée genoemd. De krulandijvie is bitterder dan de andijvie met heel blad.
De belangrijkste rassen in Nederland van andijvie met heel blad zijn ‘Nummer Vijf’ en ‘Breedblad Volhart Winter’. ‘Nummer Vijf’ wordt gebruikt in de zomer en herfst en komt van Nederlandse bodem. ‘Breedblad Volhart Winter’ wordt gebruikt in de herfst en winter, in de kas.
Tip
Is de andijvie wat slap geworden? Leg de blaadjes in een kom koud water met ijsblokjes. Daar peppen ze van op! meestal zijn ze na een minuut of 10 weer fris en stevig.
Andijvie smaak
Andijvie heeft een licht bittere smaak. Je kunt andijvie rauw of gekookt eten, los of als stamppot. Zo kun je andijvie gebruiken:
- Stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat.
- Roerbakken met ui en serveren met pindasaus.
- Als salade met hamblokjes en fijngesnipperde ui.
- Andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen.
- Gestoomd met appel.
- In een hartige taart met ham en verse geitenkaas.