Andijvie

Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisée is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze frisse variant is decoratief in salades. Andijvie kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.

OOK WEL GENOEMD:

Krulandijvie
Andijvie
Frisee
Bladgroente
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Andijvie kopen

Andijvie bestaat voor een groot deel uit water. Hierdoor kan de groente snel verleppen. Gebruik onze checklijst bij de aankoop van andijvie.

Checklijst aankoop andijvie:

  • Een fris uiterlijk.
  • Moet stevig aanvoelen.
  • De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.

Zelf andijvie kweken

Andijvie kun je op verschillende soorten grond kweken, zolang je maar regelmatig en veel water geeft. Wil je meer weten over hoe je je eigen andijvie kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een portie andijvie?

Gekookt
Opscheplepel: 70 gram

Rauw
Schaaltje: 25 gram
Opscheplepel: 15 gram


Teelt en seizoen 

Filmpje: Hoe kweek ik bladgroente (waaronder andijvie) in mijn moestuin.

Andijvie heeft de Latijnse naam Cichorium endivia. Deze eenjarige bladgroente is bijna het hele jaar door verkrijgbaar. De andijvie komt in de winter en het vroege voorjaar uit de kas.

Er wordt ongeveer 700 hectare andijvie in Nederland geteeld. De andijvie van Nederlandse bodem is van half juni tot ca. half november verkrijgbaar.

Er zijn twee soorten andijvie, namelijk met heel blad of de krulandijvie. De krulandijvie wordt ook wel frisée genoemd. De krulandijvie is bitterder dan de andijvie met heel blad.

De belangrijkste rassen in Nederland van andijvie met heel blad zijn ‘Nummer Vijf’ en ‘Breedblad Volhart Winter’. ‘Nummer Vijf’ wordt gebruikt in de zomer en herfst en komt van Nederlandse bodem. ‘Breedblad Volhart Winter’ wordt gebruikt in de herfst en winter, in de kas.

Tip

Is de andijvie wat slap geworden? Leg de blaadjes in een kom koud water met ijsblokjes. Daar peppen ze van op! meestal zijn ze na een minuut of 10 weer fris en stevig. 

Andijvie smaak

Andijvie heeft een licht bittere smaak. Je kunt andijvie rauw of gekookt eten, los of als stamppot. Zo kun je andijvie gebruiken:

  • Stamppot rauwe andijvie met reepjes zongedroogde tomaat.
  • Roerbakken met ui en serveren met pindasaus.
  • Als salade met hamblokjes en fijngesnipperde ui.
  • Andijviesalade met partjes sinaasappel en rozijnen.
  • Gestoomd met appel.
  • In een hartige taart met ham en verse geitenkaas.

Recepten met andijvie

Meer recepten

Voedingswaarden andijvie

Algemeen
Energie
kj
68
Energie
kcal
16
Eiwit
gr
1.5
Eiwit plantaardig
gr
1.5
Koolhydraten
gr
1
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
76
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.3
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
29
Zout
mg
0.07
Calcium
mg
54
Fosfor
mg
36
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO

Verkrijgbaarheid andijvie

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec