Abrikozen kopen
Abrikozen moeten een gave schil hebben en lekker ruiken.
Zelf abrikozen kweken
Abrikoos kun je ook in je tuin kweken. Een humusrijke zandgrond is de beste plek om de abrikozenboom te planten. Wil je meer weten over hoe je je eigen abrikozen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een abrikoos?
Abrikozen met schil
Per stuk: 24 gram
Abrikozen op siroop blik/glas
Per stuk: 40 gram
Schaaltje: 125 gram
Abrikozen gedroogd
Stuks: 9 gram
Abrikozen gedroogd en geweekt
Schaaltje: 70 gram
Eetlepel: 25 gram
Teelt
De abrikoos heeft de Latijnse naam Prunus armeniaca. De plant wordt veel gekweekt om de steenvruchten. De plant komt oorspronkelijk uit het noordoosten van China, dicht tegen de Russische grens. De plant komt dus niet uit Armenië, zoals de naam zou kunnen vermoeden.
Abrikozen worden tegenwoordig met name in Italië en Spanje geteeld. Maar ook meer in het noorden van Europa, zoals in Wachau (Oostenrijk) of Zwitserland (Wallis). Gedroogde abrikozen en abrikozenpitten worden in Turkije geproduceerd. Zij zijn verantwoordelijk voor ca. 85% van de wereldproductie.
Er bestaan ook kruisingen tussen de abrikoos en de Japanse pruim. Deze kruisingen worden steeds bekender, ze staan bekend onder de namen: plumcot, pluot of aprium.
Nederlandse teelt en seizoen
De abrikoos bloeit al in maart. In Nederland bestaat er een grote kans op vorst. Hierdoor kunnen de bloemknoppen, de bloemen en/of vruchtbeginsels gaan bevriezen. Er is ook kans op slecht weer. De insecten zijn hierdoor minder actief, wat slecht is voor de bestuiving. Door de koude en/of slechte weersomstandigheden is Nederland niet erg geschikt voor de abrikozen. De abrikozenboom draagt in Nederland dan ook af en toe vruchten. Vanwege de onzekerheid worden abrikozen in Nederland niet geteeld voor de verkoop.
Tip
Een verse abrikoos weegt ongeveer 20 gram. Reken dus 5 abrikozen voor 1 keer fruit, een smakelijke bijdrage aan jouw dagelijkse portie fruit van 200 gram!
Abrikozen smaak
Abrikozen hebben een heerlijke zoete smaak. Abrikozen kun je zo uit de hand eten, maar zo kun je zo ook gebruiken:
- Meestoven met kip of mager rundvlees.
- In een fruitsalade met banaan en ongezouten nootjes.
- In een salade met veldsla, verse geitenkaas, ongezouten walnoten en appel.
- In een salade met gegrilde kip en wat (rauwe) ham.
- In een Arabisch gerecht met couscous, geroosterde (punt)paprika, munt en granaatappel.
- Halveren en vullen met zuivelspread light als hapje.
- Verwerken in dadelballetjes samen met rozijnen en ongezouten cashewnoten.