Aardperen kopen
De knolletjes moeten bij het indrukken nog hard zijn. Als je de knollen wat kan indrukken of als ze "gummi-achtig" aanvoelen, dan zijn ze oud.
Zelf aardpeer kweken
De aardpeer is een vaste plant waardoor het niet moeilijk is hem zelf te kweken. De knollen die onder de grond groeien breiden zich snel uit en groeien tot wel een meter diep. Wil je meer weten over hoe je je eigen aardpeer kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een portie aardpeer?
Opscheplepel: 100 gram
Teelt
De aardpeer houdt van zon en een vochtige grond. Maar eigenlijk kun je de aardpeer overal planten. Deze knol doet het namelijk ook prima op een schaduwrijke plek in een drogere grond.
Over de plek waar de aardperen worden verbouwd moet goed worden nagedacht. De planten kunnen maar liefst 1,5-3 meter hoog worden. Dit kan ook voor veel schaduw zorgen. Plant de knol op 15 cm diepte. Houd rekening met een afstand van zo’n 30 cm, aangezien de aardpeer makkelijk woekert. Het plaatsen van een diepe afscheiding wordt aangeraden.
In het najaar moeten de stengels tot 15 cm boven de grond worden gesnoeid. De wortels zijn sterk en komen de winter goed door. Het is wel aan te raden om stro of een bodem oude stengels eroverheen te leggen.
Tip
Je hoeft de aardperen niet te schillen.
Aardperen smaak
Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak.
Aardperen combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Maar met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze ook prima samen.
We geven je graag een aantal suggesties hoe je de aardpeer kunt gebruiken:
- Er soep van maken, zoals aardperensoep met doperwtjes.
- Bakken in de pan als alternatief voor gebakken aardappeltjes.
- Meebraden met een sudderlapje.
- Verwerken in ovenschotels met prei, ongezouten noten en broccoli of met champignons en (geiten)kaas.
- Wokken met andere groenten.
- Ze zijn geweldig om zelf picalilly of relish mee te maken.
- Rauw in zeer dunne schijfjes, gemarineerd in olijfolie, (rijst)azijn en citroen- of limoensap.