Aalbessen kopen en bewaren
Koop rode bessen die er vers, glad en stevig uitzien. Fruit dat is beschadigd gaat snel in kwaliteit achteruit. Probeer de rode bessen na aankoop zo snel mogelijk in de koeling te bewaren.
Zelf aalbessen kweken
Zelf aalbessen kweken is erg gemakkelijk; bijna elke grond is geschikt. Plant de struiken vanaf november op anderhalve meter van elkaar, op een plekje dat later veel zon en weinig wind vangt. Wil je meer weten over hoe je je eigen aalbessen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een portie aalbessen?
Een schaaltje aalbessen weegt 100 gram.
Teelt en seizoen
De aalbes heeft de Latijnse naam Ribus rubrum.
Er zijn verschillende teeltmethoden.
1. Regenkappen:
Het overgrote deel van de rode bessen wordt geteeld onder regenkappen. Op deze manier worden de bessen beschermd tegen de regen. Vanaf juni tot augustus worden de bessen geplukt.
2. Glazen kassen:
Rode bessen kunnen ook geteeld worden in glazen kassen. Deze bessen worden in april geplukt.
Om de 8-9 jaar wordt de rode bessenstruik vervangen. Dit wordt rooien genoemd, de bessenstruik wordt dan uit de grond getrokken.
De rode bessenstruik heeft in het midden een grote tak, de harttak. Deze harttak groeit naar boven, de andere takken groeien opzij. De fruitteler buigt de zijtakken met de hand naar beneden. De fruitteler doet dit als het vochtig is, dan zijn de takken buigzaam. Op deze manier kan er meer zonlicht bij komen. Dit bevordert de groei van de bessen.
De bessen hangen in trossen aan de struik. Een tros is 4-8 cm lang. Een struik heeft een opbrengst tot 3-4 kilogram bessen.
Tip
Een schaaltje van dit heerlijke zomerfruit is ongeveer 100 gram en telt mee als 1 keer fruit. Samen met yoghurt of kwark en ander zachtfruit is het een heerlijk fruitig toetje!
Gebruik aalbessen ook eens in een hartig gerecht.
Aalbessen smaak
Aalbessen hebben een friszure smaak. Je kunt ze zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook gebruiken:
- In magere yoghurt, vla zonder toegevoegd suiker en met sorbetijs.
- In fruitsalade en bowl.
- Als vulling van een omelet of volkorenpannenkoekjes.
- Met kwark als vulling voor kant-en-klare vlaaibodem.
- In jam of compote.
- In taarten of als decoratie op gebak.