Zo breng je aubergine eenvoudig op smaak
De aubergine is voor veel Nederlanders een redelijk onbekende groente. Slechts één op de tien Nederlanders eet deze. Maar aubergines zijn verrassend veelzijdig, ook op de BBQ. Ontdek deze zomerse zijde van de aubergine met deze vier receptideeën van chef-kok Guus Vredenburg. Met deze recepten breng je de aubergine na het grillen of bakken eenvoudig op smaak.
De vier recepten zijn onderdeel van het concept ‘BBQ Smaakmakers'. De inspiratie voor de recepten komt uit verschillende wereldkeukens. Het gaat om de toppings Salsa Mexicana en Garlic Lemon en om de sauzen Spicy Oriental en Orange Honey. Deze zijn makkelijk te bereiden met ingrediënten die iedereen wel in huis heeft. Aubergine in combinatie met deze BBQ Smaakmakers is bovendien een prima vegetarisch alternatief of geschikt als lekker bijgerecht.
De basisbereiding is voor alle vier de recepten hetzelfde. Hiervoor verwijder je eerst de groene kroon van de aubergine. Vervolgens snijd je deze in de lengte in acht parten. En dan smeer je de parten in met olijfolie en bestrooit ze met zout en peper naar smaak. Grill de aubergine naar wens op de barbecue, in een koekenpan, grillpan of in de oven tot het bruin en gaar is. Vervolgens schep je een van de vier onderstaande sauzen of toppings over te parten met ieder een unieke smaak. Welke wil jij als eerst proberen?
Salsa Mexicana
Ingrediënten: 1 aubergine, 1 tomaat (gesneden), 1 kleine ui (fijn gesneden), sap van 1 limoen, 15 gram koriander, zout en peper naar smaak. Doe alle ingrediënten in een kom en pureer met een staafmixer of keukenmachine tot een grove saus.
Garlic Lemon
Ingrediënten: 1 aubergine, 15 gram peterselie, 1 kleine ui of grote sjalot (fijn gesneden), 1 teen knoflook (gehakt), het sap van een halve citroen, rasp van een halve citroenschil, 3 el olijfolie. Meng alle ingrediënten en maak tot een grove saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
Spicy Oriental
Ingrediënten: 1 aubergine, 3 el Japanse sojasaus, 2 el honing, 1 tl sambal. Meng alle ingrediënten en roer tot een saus. Appeltje eitje!
Orange Honey
Ingrediënten: 1 aubergine, 1 kleine ui (fijn gesneden), 1 teen knoflook (gehakt), 3 eetlepels honing, halve theelepel tijm (fijngehakt), 1 dl sap van sinaasappel, raps van sinaasappelschil. Meng alle ingrediënten in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat tot de helft inkoken en klaar is de saus!