Zijn kiemgroenten gezond? - Alles wat je wilt weten over deze groente
Je kent ze waarschijnlijk wel: die slierterige, eetbare mini-plantjes. Misschien heb je ze zelf wel eens gekweekt of lagen ze als decoratie op je bord in een restaurant. Deze gezonde 'babyplantjes' noemen we ook wel kiemgroenten. Met de feestdagen gebruikt menig kok deze groente om hun gerecht meer kleur te geven. Wil je deze feestdagen zelf aan de slag met kiemgroenten? Hieronder vind je alles wat je wilt weten over deze bijzondere groente.
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn jonge plantjes die nog maar net zijn ontkiemd. Ze zijn dus net uit hun zaadje gekomen. We kennen veel verschillende kiemgroenten. De meest bekende is taugé: de kiem van de mungboon. Maar wist je dat er nog veel meer kleurrijke kiemgroenten bestaan? Zo zijn er kiemen van rode bieten, radijs, luzerne, linzen, kikkererwten, prei en zelfs broccoli. Herken jij onderstaande kiemgroenten? De antwoorden vind je onderaan deze Veggieblog.
Hoe groeien kiemgroenten?
Telers kweken kiemgroenten in water in een reservoir. Met genoeg vocht en warmte groeien de plantjes vervolgens uit zaden. De meeste kiemgroenten in de supermarkt komen uit Nederland. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Leuk feitje: als je kiemgroenten in het donker laat groeien, blijven ze wit. Grappig he?
Zijn kiemgroenten gezond?
Kiemgroenten, de naam verklapt het al: we rekenen kiemgroenten tot de groenten. De groente mag dan wel klein zijn, maar zit boordevol vezels en voedingsstoffen. Een ander bijkomend voordeel: ze bevatten weinig calorieën. Ideaal als je goede voornemens hebt voor het nieuwe jaar ;-) En voor het eten van groenten geldt sowieso dat het het risico op chronische ziekten en bepaalde vormen van kanker verlaagd.
Kiemgroenten bewaren en bereiden
Je kunt kiemgroenten het beste in de koelkast bij 4°C bewaren. Check Veggipedia om te kijken hoe lang elk soort kiemgroente houdbaar is. Ga je in de keuken aan de slag met deze decoratieve plantjes? Was ze dan van tevoren goed onder stromend water. Dompel de groenten voor 5 seconden onder in kokend water of wok ze goed mee met de maaltijd. Op kiemgroenten kunnen namelijk bacteriën voorkomen. Maar no worries: als de groenten verhit zijn, kunnen ze veilig gegeten worden.
Recepten met kiemgroenten
Kiemgroenten zijn heerlijk in verschillende gerechten. Zo gebruiken we taugé vaak in Aziatische gerechten, zoals het Indonesische gerecht gado gado. Maar kiemgroenten zijn ook lekker op je boterham of in salades, wraps en soep.
*Antwoorden kiemgroenten:
1 = alfalfa
2 = bietenkiemen
3 = radijskiemen
4 = taugé