Waarom wordt een kant-en-klare sandwich met tomaat niet zompig?

Een plakje tomaat op je boterham met kaas, dat maakt je sandwich helemaal af. Maar als je zo'n sandwich mee wilt nemen voor onderweg dan kun je er beter geen plakjes tomaat op doen, want dan wordt je boterham zompig. Dit herken je zeker wel. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe het kan dat kant-en-klare sandwiches met plakjes tomaat niet zompig worden?

Waar ligt dit aan denk je?

A) Aan het soort brood dat je gebruikt

B) De houdbaarheidsdatum van de tomaten

C) Het tomatenras

D) Er worden conserveringsmiddelen aan toegevoegd

Het juiste antwoord is C. Er zijn tomatentelers die 'droge' tomaten telen speciaal voor op je sandwich. Als je ze doorsnijdt dan komt er geen sap uit. Handig toch!

Maar hoe kunnen die tomaten dan zo droog zijn?

Zogenoemde plantveredelaars hebben tomaten met eigenschappen zoals 'weinig sap' en 'stevig' met elkaar gekruist. En voilà: de droge tomatensoort is geboren! De stevige structuur van de tomaat zorgt ervoor dat het sap er moeilijk uit kan lopen.

 

Bekijk hier het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde over de droge tomatenteler: https://www.youtube.com/watch?v=YV68LxJkhlw