Proeven met je Ogen

Het aanleren van een gezonde leefstijl is net zo belangrijk als leren lezen, schrijven en rekenen. Je hebt er een leven lang profijt en plezier van. Je voelt je fitter, je hebt meer energie, kunt je beter concentreren en je zit lekkerder in je vel als je dagelijks voldoende beweegt en gezond eet.

Een opmerking van kinderen bij het zien van gezonde gerechten boordevol groenten of fruit is maar al te vaak: ‘’Ieuuww!!, dat lust ik niet!’’. Maar na 10 jaar ervaring in het geven van educatieve kookworkshops aan kinderen weet Marianne Koopman, eigenaar van Studio De Kinderkooktuin, inmiddels dat kinderen veel meer lusten dan ze zelf denken. Proeven! Daar gaat het om. De eerste negatieve reacties veranderen dan vanzelf in een veel positievere opvatting.

Smaakontwikkeling begint bij proeven

Tijdens de kookworkshops zag ik vaak dat de kinderen die als eerste een hap durfden nemen vaak de stimulans waren voor de meer aarzelende kinderen. Na het horen van ‘’Mmmm dat is eigenlijk best wel lekker’’ durfden ze ook en waren ook zij verrast door de lekkere smaak.

Smaakontwikkeling begint bij proeven. Hoe eerder kinderen leren proeven hoe makkelijker ze nieuwe smaken leren ontdekken en waarderen. Maar hoe krijg je kinderen zover om (on)bekende gerechten, groenten en fruitsoorten te proeven? Door je te verdiepen in de belevingswereld van het kind. Begin bij het begin. Leg uit waar het eten op hun bord vandaan komt. Start een klein en eenvoudig moestuintje, in de tuin, op het balkon of in de vensterbank, en laat ze meehelpen met verzorgen van de plantjes, het oogsten en met het bereiden van simpele gerechten.
Laat de ingrediënten onbewerkt zien, vertel ze wat het is en stimuleer het proeven ervan.

Oogsten en koken vinden de meeste kinderen één groot feest. Maak daar gebruik van. Want dit stimuleert proeven en daarmee de smaakontwikkeling. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat moestuinieren en koken positief bijdraagt aan gezonder eten met meer groenten en fruit.

Gezonde, pure smaken ontdekken

Het is belangrijk dat kinderen de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami leren kennen, uit puur en onbewerkt voedsel. Deze smaken vormen de basis voor smaakontwikkeling. Veel smaken die kinderen aangeboden krijgen bestaan uit kunstmatige smaakstoffen uit bewerkte producten. De supermarkt ligt er vol mee en ze zijn vaak niet gezond. Het zijn makkelijke smaken die het leren waarderen van gezonde, pure smaken negatief beïnvloed.

Het leren kennen en waarderen van pure smaken helpt je ontdekken dat chips uit de supermarkt heel erg zout zijn. Je ontdekt dat als je zelf chips maakt je eigenlijk helemaal niet zoveel zout nodig hebt om het lekker te vinden.  Ook proef je daarbij het product, de aardappel of groente, waarvan de chips zijn gemaakt en niet alleen de  overheersende zoute smaak. Daarnaast leer je wat verse en gedroogde kruiden aan heerlijke smaak kunnen geven.

Het is een kwestie van gewenning. Minder zout, minder suiker en minder vet eten is niet moeilijk. Je moet alleen kinderen zo jong mogelijk de kans bieden om gezonde, pure smaken te ontdekken.

Studio de Kinderkooktuin

Studio De Kinderkooktuin ontwikkelt creatieve foodconcepten. We stimuleren het proeven en ontdekken van gezonde pure smaken waaronder groenten en fruit. De foodconcepten zijn verantwoord, leerzaam maar bovenal watertandend lekker.

In ons kidsfoodlab ontwikkelen we toffe recepten en testen we nieuwe concepten. Én deze hebben regelmatig een Zeeuwse Zilte Twist.

We werken voor de Horeca en Recreatieve sector, de Gezondheidszorg en het Onderwijs.

 

Foto’s Alejandro Peralta

Veggieblogger: Marianne Koopman 

Studio De Kinderkooktuin
info@studiodekinderkooktuin.nl

www.studiodekinderkooktuin.nl
Instagram