Paprika: De kleurrijke krachtpatser die je elke dag wilt eten
Wanneer je een paprika doormidden snijdt, zie je niet alleen een knapperige, sappige groente. Je snijdt ook een klein wonder van de natuur open. Achter die glanzende schil schuilt een verhaal van zorg, groei en ongelooflijk veel smaak en voedingswaarde. Ontdek in deze blog alles over paprika.

In Nederland begint dat verhaal in november, dan zetten telers jonge paprikaplantjes in de kas. Daar worden ze met veel liefde verzorgd: precies genoeg water, de juiste voedingsstoffen, en een perfect klimaat. In januari verschijnen de eerste bloemen, en acht tot tien weken later hangen er de eerste felgekleurde vruchten aan de takken. Vanaf maart begint de oogst – en dat gaat door tot in november. Eén enkele plant levert in dat seizoen zo’n 75 paprika’s.
Gezond én boordevol vitamines
Paprika’s zijn niet alleen mooi en lekker – ze zijn ook ontzettend gezond. Ze zitten vol vezels, en zijn een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme hoeveelheid vitamine C: met twee oranje snackpaprika’s heb je daar al genoeg van binnen voor de hele dag. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over calorieën. Paprika’s zijn licht, voedzaam en passen perfect bij een gezonde levensstijl.
Groenten met gegrilde paprika
Hoofdgerecht
10 - 20 minuten

De zoetste paprika? Kijk naar de kleur!
Je hebt vast gemerkt dat sommige paprika’s een stuk zoeter smaken dan andere. Daar zit een logica achter: hoe helderder de kleur, hoe zoeter de smaak. En het is de oranje paprika die de zoetste van allemaal is – perfect voor kinderen (of volwassenen) die niet zo dol zijn op bittere groente. Ook puntpaprika’s en snackpaprika’s zijn geliefd om hun extra zoete smaak.
Een regenboog aan variatie
Paprika’s zijn er natuurlijk in rood, geel, oranje en groen – de klassiekers. Maar wist je dat er ook paarse, witte, gestreepte, zwarte en zelfs chocoladebruine paprika’s bestaan? Het is alsof moeder natuur zelf even los is gegaan met haar verfdoos. Die variatie maakt paprika’s niet alleen mooi in de keuken, maar ook spannend op je bord. Zeker als je een kleurrijke salade of groenteschotel wilt maken.
Regenboogsalade van geroosterde paprika
Bijgerecht
0 - 10 minuten

Zo bewaar je paprika’s het best
Paprika’s zijn dan wel tropische schoonheden, maar ze houden niet van de koelkast. Daar is het namelijk te koud voor ze. Het beste kun je paprika’s bewaren op een koele plek tussen de 12 en 15 graden. Dan kunnen ze rustig doorrijpen en blijven ze tot een week lang vers. Als je ze verpakt koopt, blijven ze zelfs nog langer mooi.
Wat maak je ermee?
De mogelijkheden met paprika zijn eindeloos. Wat dacht je van gevulde paprika’s met quinoa, zwarte bonen en een beetje kaas, uit de oven? Of een warme, romige paprikasoep op een druilerige dag. Rauw in reepjes zijn ze heerlijk bij hummus als snack, en in salades zorgen ze voor kleur en een knapperige bite. Met hun veelzijdigheid, vrolijke kleuren, rijke smaak en gezonde voordelen zijn paprika’s allang geen bijgroente meer. Ze verdienen een hoofdrol op je bord.
Gevulde paprika met kerrierijst
Hoofdgerecht
20 - 30 minuten

Dus de volgende keer dat je langs het groenteschap loopt, grijp dan gerust een paar extra paprika’s. Je weet nu waarom.