Steeds minder groenten in kookboeken
Recepten in hedendaagse kookboeken bevatten minder groenten dan vroeger. Dat is de conclusie uit het onderzoek van promovendus Marjolein Buisman naar veranderingen van het eetpatroon van Nederlanders tussen 1950 en 2010.
Voor dit onderzoek selecteerde Buisman recepten uit kookboeken uit verschillende jaargangen. Vervolgens voerde ze een computeranalyse uit op basis van de ingrediëntenlijst. Wat bleek, de porties zijn in de loop der jaren kleiner geworden, net als het aandeel groenten.
Dat is jammer, want Nederlanders eten veel te weinig groenten. Groenterijke recepten zouden juist inspiratie en houvast kunnen bieden om je dagelijkse portie groenten wel te halen.
Wil je zeker weten dat jouw maaltijden genoeg groenten en fruit bevatten? Kijk dan eens op de receptpagina op Veggipedia. Alle recepten op Veggipedia bevatten namelijk voldoende groenten en fruit zodat deze daadwerkelijk bijdragen aan je dagelijkse aanbevolen portie.