Is aardappel een groente?
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo?
In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten.
Wij scharen deze belangrijke bron van koolhydraten onder de brood-en graanproducten. Dat heeft te maken met twee dingen:
1. de voedingsstoffen in aardappels
2. de manier waarop Nederlanders de aardappel eten
1. Voedingsstoffen
Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Maar aardappelen bevatten ook weer bepaalde voedingsstoffen die overeenkomen met brood en graanproducten, zoals koolhydraten, eiwitten en vitamine B. Vezels zitten in zowel groente als graanproducten.
2. Het AVG'tje
In andere landen worden aardappels vaak wél als groente gegeten. Ze eten aardappels dan als bijgerecht, naast bijvoorbeeld rijst of brood. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, bepaalde voedingsstoffen komen immers overeen.
De reden waarom er toch voor gekozen is om de aardappel bij brood en graanproducten te plaatsen is de manier waarop wij, "de Nederlanders", aardappels van oudsher eten. De aardappel is een vast element binnen het traditionele AVG'tje bij het avondeten ( AVG =Aardappelen, Vlees, Groenten). In deze samenstelling wordt de aardappel als koolhydraatbron gegeten naast de groente. Daarom is ervoor gekozen de aardappel te plaatsen bij brood en graanproducten.
Dit geldt trouwens ook voor zoete aardappelen.
Klik hier voor een heerlijk recept van gevulde aardappelbakjes met groente
Bron: Voedingscentrum