Groenteknop

Vanaf vier jaar oud hielp Bianca Rootsaert (Directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten) samen met haar zusjes in het tuindersbedrijf van haar vader om groene bladeren over de jonge bloemkolen te leggen zodat ze mooi wit bleven.

Een tros tomaten was een schilderij, de smaak van vers geplukte jonge sperzieboontjes ben ik nooit vergeten. Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de groente. Ik heb een groenteknop. Ik weet ook dat niet iedereen zo’n knop heeft en zo’n knop moet ook echt wel gebouwd worden.  Mijn kinderen eten liever een ijsje dan een radijsje, maar omdat hun moeder veel groente op tafel zet ontwikkelen ze wel iets wat op zo’n groenteknop lijkt.  Na een paar dagen rommelig eten krijgt altijd wel iemand zin in verse soep.

Als directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten weet ik hoe moeilijk het is om bij iemand de groenteknop aan te krijgen en die van het gemaksvoedsel uit te krijgen. Het voedingspatroon van mensen wordt bepaald door opvoeding, door de omgeving, sociale kring, opleiding, bestedingspatroon, levensloop, verdriet of geluk, genetische aanleg, hormonen of je metabole systeem. Er zijn zoveel impulsen van buiten af  en van binnen uit die je doen eten of iets laten staan.  Met alleen recepten of goeie informatie over voeding en wat goed voor je is ben je er nog niet. Een gezonde omgeving creëren helpt, maar er is ook motivatie nodig van mensen zelf en kennis over hoe je lichaam werkt en hoe je gedachten over eten gedreven worden door al die stofjes in je lichaam. Van een ongezond eetpatroon naar gezond eten is een enorme ommekeer, een heuse life change. Diëtisten weten als geen ander hoe je daar op stuurt.  

Omdat niet iedereen tussen de bonen is opgegroeid wens ik heel Nederland een goed gesprek met de diëtist toe.  En een groenteknop natuurlijk. Als je m eenmaal hebt gaat ie nooit meer weg.

Veggieblogger: Bianca Rootsaert
Directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten