Alles over taugé

Veel mensen denken dat taugé uit Azië geïmporteerd wordt, maar deze groente groeit gewoon in de kwekerij van Evers Specials in Nijmegen. De mensen van Evers Specials vertellen graag meer over de groente die zij al bijna 50 jaar met veel passie telen. Lees in deze blog het antwoord op veel gestelde vragen over taugé: wat is het, hoe wordt het geteeld, is taugé gezond en hoe moet je deze groente eigenlijk bereiden en bewaren?

Wat is taugé?

Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon is een klein, groen boontje dat meestal uit Azië komt. Je herkent taugé aan de frisse, witte steeltjes en knapperige bite. Taugé is een onmisbare groente in de Aziatische keuken. Denk aan heerlijke roerbakgerechten, nasi, bami en loempia’s. Taugé wordt ook steeds meer in de Westerse keuken gebruikt, zoals in salades en soepen of als decoratieve toevoeging.

De mungboon

 

Hoe wordt taugé geteeld?

In grote kweekcellen leggen wij een laag mungbonen. Met water en onder controle van het zuurstofgehalte en de temperatuur ontkiemen de mungbonen in 7 dagen tijd tot taugé. Vervolgens oogsten we de taugé uit de kweekcel. We schonen de taugé van wortelpunten en bonenvliesjes en koelen de taugé vervolgens direct terug tot onder de 7 °C. Daarna gaat de taugé in allerlei soorten verpakkingen en brengen we het naar de klant. Je vindt taugé in de supermarkt altijd in het koelschap, in een eigen verpakking of in groentemixen.

De geschoonde taugé, met rechts de reststroom van bonenvliesjes en wortelpunten.

 

Wist je dat: de reststroom gaat als veevoer naar koeien bij ons in de omgeving!

 

Is taugé gezond?

Absoluut! Taugé zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals plantaardig eiwit, mineralen en vitaminen, zoals vitamine B, C en ijzer.

Hoe kan ik taugé het beste bewaren?

Bewaar taugé altijd in de koelkast, zo blijft het fris en knapperig. Als je taugé in de supermarkt koopt is het in de koelkast thuis meestal nog minimaal 2 dagen houdbaar.

Hoe kan ik taugé bereiden?

Taugé is het lekkerst als je het niet te lang bakt of kookt. Dan behoudt de taugé zijn bite, vitaminen en mineralen.

Een populaire bereidingswijze voor taugé is daarom blancheren. Dompel de taugé een halve minuut onder in kokend water en haal het er dan meteen weer uit. Je kan de taugé eventueel nog daarna direct koelen met koud water.

Ga je de taugé roerbakken? Voeg de taugé dan als laatste toe en wok het 1 a 2 minuten mee met het gerecht.

Tip: wil jij meer groente aan je lunch toevoegen? Doe eens wat taugé op je broodje! Maak bijvoorbeeld deze lekkere pittige tonijn pistolet met taugé.

Wil jij meer receptinspiratie met taugé, of nog meer lezen over deze lekkere groente? Neem dan eens een kijkje op onze website en op Veggipedia.


Veggieblogger: Evers Specials - taugéspecialist