Voordelen van bananen op de werkvloer
Bananen zijn niet zomaar het favoriete snackje van sporters; hun natuurlijke suikers geven je een aanzienlijke energieboost en helpen vermoeidheid bestrijden. Deze voordelen zijn niet beperkt tot het sportveld; ze zijn net zo waardevol op de werkvloer. Uitblinken in je prestaties komt vaak neer op het eenvoudig aanvullen van je energiereserves.
Bananen, vooral de rijpe exemplaren, zitten boordevol natuurlijke suikers, met name glucose. Onderzoek heeft aangetoond dat dit bijdraagt aan een verhoogde dopaminespiegel in onze hersenen. Dit is van groot belang, omdat een laag glucosegehalte in ons bloed het risico verhoogt dat we in een toestand van 'onderhandelingsmoeheid' belanden, zoals wetenschappers het noemen.
Mentale uitputting
Deze mentale 'uitputting' betekent dat we eerder geneigd zijn om onze inspanningen om bijvoorbeeld overeenstemming te bereiken, op te geven, wat het risico op het nemen van slechte beslissingen aanzienlijk vergroot. Zweedse hoogleraar en onderhandelexpert Lars-Johan Åge legt dit uit in zijn boek 'De Happy-Happymethode', waarin hij methoden beschrijft om tot overeenstemming te komen met anderen. Daarnaast gebruiken we aanzienlijke hoeveelheden glucose voor allerlei vormen van zelfbeheersing die we proberen uit te oefenen, volgens Åge.
Precies de juiste hoeveelheid glucose
Onderzoeker Michael Green van de Britse Aston University heeft onderzocht hoe voeding ons gedrag beïnvloedt. Hij wijst erop dat ongeveer 25 gram glucose in het bloed het ideale gehalte is om de hersenen optimaal te laten functioneren. Interessant genoeg komt dit overeen met de hoeveelheid glucose die je binnenkrijgt door het eten van een banaan.
Bananen zijn niet alleen gunstig voor je mentale prestaties; ze zijn ook uitzonderlijk gezond. Ze bevatten maar liefst vijf van de acht soorten vitamine B, die van groot belang zijn voor het zenuwstelsel. Het mineraal kalium draagt bij aan het verlagen van een te hoge bloeddruk, en de aanwezige vezels bevorderen een gezond hart en een optimale spijsvertering.
Bron: MT/Sprout