Kok in de klas evenement op 120 basisscholen

Vanaf 26 februari zullen 120 koks uit heel Nederland kooklessen geven aan leerlingen van groep 6, 7 en 8. Dit initiatief, dat nu zijn vijfde editie beleeft, bereikt meer dan 3000 leerlingen van zowel reguliere als speciale basisscholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. In elke provincie zullen kooklessen plaatsvinden waarbij leerlingen samen met een professionele kok een gezond gerecht leren bereiden. Ze leren groenten snijden, mengen, garneren en gaan samen met de kok bakken en grillen. Na afloop mogen de leerlingen hun zelfgemaakte gerechten opeten, wat hen laat ervaren dat ze in staat zijn om zelf een maaltijd te bereiden.

Het belang van koken met kinderen

Volgens een recent advies van de Gezondheidsraad is het cruciaal dat de Nederlandse eetgewoonten veranderen voor een gezonder en duurzamer leven. Meer plantaardig voedsel consumeren is daarbij essentieel. Om deze verandering te bereiken, is het belangrijk dat jonge consumenten leren over voeding en zelf gaan koken. Weten waar voedsel vandaan komt en hoe het te bereiden, zoals een aubergine, helpt hierbij.

Het recept van dit jaar

Elk jaar wordt een nieuw recept ontwikkeld voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh, een salade met bulgur, groenten en ei, gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. Alle ingrediënten in het recept vallen binnen de Schijf van Vijf. Ramon Beuk voegt zijn eigen twist toe aan het gerecht door de kinderen te leren hoe ze groenten kunnen grillen voor extra smaak.

Voorbereidingsmaterialen

Deelnemende koks en leerkrachten kunnen gebruik maken van gratis voorbereidingsmateriaal. Dit materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet deelnemen aan het evenement, maar later alsnog met een kok willen koken. Daarnaast is er een kookvideo beschikbaar van Ramon Beuk.

Smaaklessen

Kok in de Klas maakt deel uit van het lesprogramma Smaaklessen, dat zich richt op voeding en smaak voor basisschoolkinderen. Dit programma stimuleert nieuwsgierigheid en interesse in gezond en duurzaam eten. Het draait om de ervaring van voedsel: weten waar het eten vandaan komt en hoe het wordt bereid, helpt kinderen om bewuste en gezonde keuzes te maken. Onderzoek heeft aangetoond dat voedingseducatie effectiever is wanneer er gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten.

Bron: AGF.nl.