Kiwi’s: de bron van vitamine C

Vergeet sinaasappels en andere citrusvruchten: er is een fruitsoort die zorgt voor een langdurigere boost van vitamine C. Hoewel veel mensen denken dat vooral rood en oranje fruit zoals sinaasappels, citroenen en paprika’s rijk zijn aan vitamine C, wijst onderzoek uit dat dit niet altijd het geval is. Onderzoekers aan de University of Otago in Nieuw-Zeeland hebben ontdekt dat een bepaald fruit zelfs effectiever is dan vitamine C-supplementen – en het is niet rood of oranje.

Kiwi’s: een langdurige boost van vitamine C

Onderzoek gepubliceerd in de British Journal of Nutrition toont aan dat kiwi’s een langdurige boost van vitamine C geven. Deze boost werkt zelfs langer door in het lichaam dan vitamine C-tabletten. Nieuw-Zeelandse wetenschappers onderzochten dit door drie groepen deelnemers te vergelijken: één groep at twee kiwi’s per dag, een andere groep kreeg een placebo, en de derde groep nam vitamine C-supplementen. De groep die kiwi’s at, ervoer de meest langdurige effecten: vitamine C uit kiwi’s blijft het langst in het lichaam aanwezig.

De voordelen van kiwi’s

Na vier dagen twee kiwi’s per dag te eten, merk je al positieve effecten: je humeur verbetert door de vitamine C, net als je vitaliteit en welzijn. Supplementen kunnen deze effecten ook geven, maar met kiwi’s houden ze langer aan. Kiwi’s verbeteren je humeur tot vier dagen langer dan vitamine C-tabletten of voedingssupplementen.

Waarom zijn kiwi’s zo gezond?

Volgens diëtist Pieter Brughmans hebben kiwi’s veel positieve effecten op het lichaam. Kiwi’s bevatten veel vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem, de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Daarnaast heeft vitamine C een antioxidatieve werking, wat helpt tegen vrije radicalen, agressieve stoffen die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Naast vitamine C bevatten kiwi’s ook foliumzuur, goede voedingsvezels en andere vitaminen zoals vitamine E en K.

Praktische tips voor maximale vitamine C

Om zoveel mogelijk vitamine C in je voeding te behouden, kun je bepaalde kooktechnieken toepassen. Aardappelen bevatten bijvoorbeeld vitamine C, maar deze lost gemakkelijk op in water. Gebruik bij het koken de minimale hoeveelheid water en snijd aardappelen niet in te kleine stukken om verlies van vitaminen te minimaliseren.

Conclusie

Hoewel weinig mensen een tekort hebben aan vitamine C, is het belangrijk om bewust met voeding om te gaan. Het onderzoek uit Nieuw-Zeeland, gesponsord door Zespri, een grote kiwi-handelaar, benadrukt de voordelen van kiwi’s, maar het is goed om deze bevindingen met een kritische blik te bekijken. Desondanks blijven kiwi’s hoog op de lijst staan van fruitsoorten met veel vitamine C.

Bron: HLN.be